Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί πολύ παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργό; Κώστας Σημίτης, μιλώντας για όλα όσα ανησυχούν τον ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα εξήγησε και τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος. Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για καταστροφή, ή αλλιώς «ατύχημα» το οποίο μπορεί να βγάλει την χώρα από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως η σοβαρότητα της κατάστασης […]
Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί πολύ παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργό; Κώστας Σημίτης, μιλώντας για όλα όσα ανησυχούν τον ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα εξήγησε και τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος.
Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για καταστροφή, ή αλλιώς «ατύχημα» το οποίο μπορεί να βγάλει την χώρα από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως η σοβαρότητα της κατάστασης δεν αφήνει χώρο για προβλέψεις.
Εξέφρασε δε και την ανησυχία του για τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας που βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ έριξε ευθύνες και στην ελληνική πλευρά. «Από την τουρκική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί οι οποίοι δε στέκονται, όμως καμιά φορά και από την ελληνική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί, οι οποίοι οδηγούν σε εντάσεις με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΙ.
«Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων, τα κόμματα είναι ελεύθερα να υποστηρίζουν το οτιδήποτε πιστεύουν και οι ξένοι θα πρέπει να αναλάβουν ανάλογα τα ρίσκα, τις ευθύνες κλπ. Αλίμονο τώρα, εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι και αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας», ήταν το σχόλιο του για την ψήφο της αντιπολίτευσης.
Η κριτική του Κώστα Σημίτη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα σκληρή, με τον πρώην πρωθυπουργό να σημειώνει πως η κατάσταση του χρέους και οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων δεν παρουσιάζονται στον λαό με απόλυτη αλήθεια.
«Αυτό το θέμα του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση κάθε τόσο και λιγάκι αναδεικνύει. Πάμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος, θα πιέσουμε για το χρέος, να αλλάξει το χρέος. Λοιπόν, με συγχωρείτε, όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο, η διαδικασία δηλαδή, και η διαδικασία λέει, ένα, δύο, τρία, το τέσσερα, είναι το ‘18, και το 4 είναι αυτή η διαπραγμάτευση που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ αυτά που έχω συμφωνήσει το ’18, πριν, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση. Δεν είναι κακό να ζητάει πράγματα να γίνουν πιο ευνοϊκά, αλλά δεν πρέπει να το παρουσιάζει στο κοινό σαν το κεντρικό θέμα που υπάρχει σε κάθε διαπραγμάτευση, όταν οι άλλοι δεν το θέλουν και ξέρουν ότι δε θα πάνε. Είναι μία παραπλάνηση του κοινού αυτή. Μια παραπλάνηση. Ρωτήστε όποιον Έλληνα και θα σας πει ότι συνεχώς διαπραγματεύεται το χρέος. Ε, δεν είναι αλήθεια αυτό. Και εγώ πιστεύω πολύ σωστά, όπως λέτε, αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να θιγούν, πρέπει να θιγούν. Και εγώ μου επιτρέπετε να πω, ότι γενικά και οι ελληνικές διαπραγματεύσεις, από το 2010 και μετά, μόνο σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα υπήρξαν σωστές. Οι ελληνικές διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν κατά κανόνα σωστές».
Μάλιστα υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πλήρη απουσία αναπτυξιακής πολιτικής: «Συγκρότησε μονάχα μια επιτροπή ανάπτυξης στο αναπτυξιακό συμβούλιο της οποίας πρόεδρος είναι ένας Αμερικάνος καθηγητής ο οποίος θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είναι δυνατόν να είναι αυτός πρόεδρος της αναπτυξιακής επιτροπής. Και αυτή η αναπτυξιακή επιτροπή που θα δείξει πώς θα γίνει η ανάπτυξη θα συνεδριάζει κάθε τρίμηνο, αφού έρθουν οι διάφοροι απέξω. Γίνεται έτσι η δουλειά;».
«Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, οι οποίες είναι χιλιάδες και γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ. Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα της τραπέζης Αττικής. Δεν είδα να υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια σε σχέση με αγορές εξοπλισμών. Πρόσφατα είπαμε ότι πρέπει να αγοράσουμε πιο προωθημένα αεροπλάνα, πόσο κοστίζουν, τι κάνουν. Πόσο επηρεάζουν τον προϋπολογισμό. Τη στιγμή που θα έπρεπε να διακόψουμε ή να περιορίσουμε τις δαπάνες στη χώρα».
Από την συνέντευξη, δεν θα μπορούσε να λείπει η τοποθέτηση του για την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου και τα λάθη που έγιναν εκείνη την περίοδο: «Όταν η κυβέρνηση του 2010, έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο και επί τέσσερις μήνες δεν έλεγε στους Ευρωπαίους τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, γιατί οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν αυτό που θέλουν;».
Για τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Σημίτης είπε πως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν έκπληξη, δεδομένης της φύσης του κόμματος.
Σχολίασε μάλιστα ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής», καταλήγοντας πως η ΝΔ δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ποιο είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή στη χώρα.
«Έκπληκτος διάβασα στην εφημερίδα, την “Καθημερινή”, ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία διάλεξη, μία παρουσίαση για την οικονομική πολιτική και μετά την παρουσίαση αυτή για την οικονομική πολιτική, δεν ακολούθησε συζήτηση, αλλά άρχισαν να σηκώνονται διάφοροι βουλευτές ότι ‘ποιος θα γίνει βουλευτής σε αυτόν τον τόπο, εκείνος θα μου πάρει τη θέση, θα χάσω τη θέση’, δηλαδή μία συζήτηση ώρας για να προστατεύσουν οι υπάρχοντες βουλευτές απέναντι σε υποψήφιους βουλευτές τη θέση τους».
Όσο για το καυτό θέμα των εκλογών και αν είναι ώρα η Ελλάδα να πάει στις κάλπες, η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού ήταν καταφατική.
«Είναι μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές. Το πιστεύω, διότι οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά».