Μια άλλη μέρα ξημέρωσε στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, με χαμόγελο παγωμένο, καθώς μια οριακή πλειοψηφία του χάρισε τις εξουσίες, γίνεται πλέον «Σουλτάνος» και η ιστορία της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζει. Χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν τη νύχτα στους δρόμους της Τουρκίας, πανηγυρίζοντας για τα αποτελέσματα, με τις πρώτες σοβαρές αντιδράσεις να εκφράζονται από το […]
Μια άλλη μέρα ξημέρωσε στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν, με χαμόγελο παγωμένο, καθώς μια οριακή πλειοψηφία του χάρισε τις εξουσίες, γίνεται πλέον «Σουλτάνος» και η ιστορία της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζει.
Χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν τη νύχτα στους δρόμους της Τουρκίας, πανηγυρίζοντας για τα αποτελέσματα, με τις πρώτες σοβαρές αντιδράσεις να εκφράζονται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο και αυτό το «αγκάθι» αποτελεί παρελθόν, αφού ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής θεώρησε έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα.
Το «ναι» συγκέντρωσε το 51,4% των Τούρκων ψηφοφόρων, με καταμετρημένο το 99,9% των ψηφοδελτίων και ο ίδιος επιβεβαίωσε τη νίκη, υπογραμμίζοντας πως τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε 11- 12 ημέρες.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που καταργεί το αξίωμα του πρωθυπουργού, με τον Ερντογάν να έχει όλη την εκτελεστική εξουσία στα χέρια του τουλάχιστον ως το 2029, θα επηρεάσει την πορεία σχεδόν όλου του κόσμου.
Η επόμενη μέρα στην Τουρκία
Οι οπαδοί του Ερντογάν θεωρούσαν χρήσιμο το «ναι» στο δημοψήφισμα για να σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, ενώ οι αντίπαλοι του εκφράζουν φόβους για πιθανή εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος.
Το προεδρικό σύστημα «συγκεντρώνει άνευ προηγουμένου εξουσίες στα χέρια ενός άνδρα και μόνο», υπογραμμίζει ο Άλαν Μακόφσκι του ινστιτούτου μελετών Centre for American Progress.
Τουρκία και Ευρώπη
Οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» κυρίως μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν για «ναζιστικές πρακτικές» της Ευρώπης. Η επιθυμία του να διοργανωθεί και δεύτερο δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, έχει ανησυχήσει τους ευρωπαίους ηγέτες. Από την άλλη, οι προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην ευρωζώνη, το πιθανότερο είναι να σταματήσουν και να επιχειρηθεί η επίτευξη μιας συμφωνίας επικεντρωμένης στο εμπόριο.
«Η τακτική του να επιτίθεται συνεχώς στην ΕΕ για να εξυπηρετήσει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες πλέον φτάνει στα όριά της», σύμφωνα με τον Μαρκ Πιερινί του κέντρου μελετών Carnegie Europe.
Πόλεμος ή ειρήνη με τους Κούρδους;
Μετά την κατάρρευση της ιστορικής εκεχειρίας με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν το 2015, η νοτιοανατολική Τουρκία δέχεται συνεχώς τρομοκρατικά χτυπήματα.
Οι νέες ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις συνοδεύτηκαν από την διεύρυνση της καταστολής των Κούρδων, συμπεριλαμβανομένων πολλών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τις «τρομοκρατικές» ενέργειες του PKK.
Η Ασλί Αϊντιντασμπάς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, εκτιμά πως τώρα ο Ερντογάν ίσως αναζητήσει μια πιο «συμβιβαστική» λύση με τους Κούρδους. Βέβαια ο φιλοκυβερνητικός Τύπος υπονόησε μια χερσαία επιχείρηση εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ αμέσως μετά το δημοψήφισμα.
Διχασμός στην Τουρκία;
«Τώρα έχει έλθει η ώρα της αλληλεγγύης, της ενότητας και όλοι μαζί είμαστε η Τουρκία», είπε χθες ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Όμως η Τουρκία έχει κοπεί στα δύο και φρόντισε γι’ αυτό και ο ίδιος ο Ερντογάν, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τους αντιπάλους του για επαφές με τους «τρομοκράτες» και τους «πραξικοπηματίες».
Ο Τούρκος πρόεδρος προσέγγισε τους υπερεθνικιστές για να τον βοηθήσουν στη νίκη του «ναι» , με πολλούς να εκτιμούν πως μετά την οριακή νίκη θα μετριάσει την επιθετική ρητορική του.
Η επόμενη ημέρα στην οικονομία
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά και τις συνεχείς τρομοκρατικές ενέργειες που δέχεται η χώρα, η οικονομία είχε πληγεί σε σημαντικό βαθμό και οι αγορές ήλπιζαν στο «ναι» για μια σταθερότητα.
Το γραφείο της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών BCG Partners στην Κωνσταντινούπολη, προέβλεψε πως το «ναι» θα είναι καλοδεχούμενο από τους επενδυτές, όμως «παραμένει ασθενική και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συστήματος παραμένουν ακόμη άγνωστες».
Για την ώρα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών παραμένει στον «πάτο» αλλά και η ίδια η πόλωση της κοινωνίας δεν πρόκειται να φέρουν θετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον άμεσα.