Η Πρωτομαγιά είναι πλέον ημέρα υποχρεωτικής αργίας, με κάθε είδους εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα να απαγορεύεται, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Μέχρι σήμερα χρειαζόταν υπουργική απόφαση για την κήρυξη της υποχρεωτικής αργίας την οποία υπέγραφε ο εκάστοτε υπουργός καθώς η 1η Μαΐου θεωρείται προαιρετική αργία. Α) Για τους εργαζόμενους […]
Η Πρωτομαγιά είναι πλέον ημέρα υποχρεωτικής αργίας, με κάθε είδους εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα να απαγορεύεται, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Μέχρι σήμερα χρειαζόταν υπουργική απόφαση για την κήρυξη της υποχρεωτικής αργίας την οποία υπέγραφε ο εκάστοτε υπουργός καθώς η 1η Μαΐου θεωρείται προαιρετική αργία.
Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
Με την δεύτερη τροπολογία που επίσης κατατέθηκε στη Βουλή , ιδρύεται τμήμα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Το τμήμα θα λειτουργεί σε τριμερές επίπεδο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, των εργοδοτών και του Υπουργείου Εργασίας με στόχο να συστηματοποιήσει και να διευρύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, ενισχύοντας τον συντονισμό και την κοινωνική λογοδοσία των ελεγκτικών μηχανισμών.
Η θεσμοθέτηση του τμήματος επιτρέπει πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε τρεις άξονες: α) την αξιοποίηση της εμπειρίας των ελεγκτικών μηχανισμών, β) την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων, γ) την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της χώρας και των επιστημονικών φορέων, στην διαδικασία της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.
Η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε επίσης ότι από τον επόμενο μήνα υλοποιείται πρόγραμμα μεικτών ελέγχων από τα σώματα Επιθεώρησης Εργασίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του ΕΦΚΑ και την Οικονομική Αστυνομία, τα οποία θα προβούν σε συντονισμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής.
Τέλος, η Υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την διεύρυνση του Μητρώου Παραβατικότητας των Επιχειρήσεων ώστε επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα ή ευρωπαϊκά κονδύλια.