Σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται για να διατηρηθεί ο ρόλος του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ ως πλωτού μνημείου της ελληνικής ναυτικής Ιστορίας. Γι’ αυτό αρχίζουν σήμερα οι εργασίες συντήρησης του στα ύφαλα και στα εξωτερικά καταστρώματά, καθώς και στοχευμένες αναβαθμίσεις εσωτερικών χώρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θωρηκτό Αβέρωφ δεν έχει υποσταλεί ποτέ η ελληνική σημαία. Για την […]
Σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται για να διατηρηθεί ο ρόλος του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ ως πλωτού μνημείου της ελληνικής ναυτικής Ιστορίας. Γι’ αυτό αρχίζουν σήμερα οι εργασίες συντήρησης του στα ύφαλα και στα εξωτερικά καταστρώματά, καθώς και στοχευμένες αναβαθμίσεις εσωτερικών χώρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θωρηκτό Αβέρωφ δεν έχει υποσταλεί ποτέ η ελληνική σημαία.
Για την εκτέλεση των εργασιών που θα διαρκέσουν δύο μήνες, έχουν εξασφαλισθεί χορηγίες που θα καλύψουν μέρος των αναγκών προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, «το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», το θωρηκτό της νίκης, είναι το «ζωντανό» ιερό μας κειμήλιο που από την παραλαβή του έως σήμερα δεν υπέστειλε από τον ιστό του την ελληνική σημαία. Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ενσαρκώνει μια ακατάλυτη πορεία στους αιώνες, μια συνεχή πάλη με τους εχθρούς της πατρίδας και το υγρό στοιχείο. Είναι το μοναδικό, «εν ζωή», πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο παγκοσμίους πολέμους και ολοκλήρωσε την αποστολή που ανέλαβε το 1912 στο Αιγαίο, συμμετέχοντας πανηγυρικά το 1945 στους πρώτους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.
Η απόκτηση του πραγματοποιήθηκε με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ κατά το 1/3 του συνολικού κόστους του, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το ταμείο εθνικού στόλου και από έρανο των απανταχού Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας.
Το θωρηκτό Αβέρωφ
Είναι το πλοίο που αποτέλεσε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του και συνετέλεσε καταλυτικά στη νίκη των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καταναυμαχώντας τον οθωμανικό στόλο στις ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ (3 Δεκεμβρίου 1912) και της ΛΗΜΝΟΥ (5 Ιανουαρίου 1913), υπό την χαρισματική ηγεσία και την επιδέξια ναυτοσύνη του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ επισκέπτονται 60.000 άτομα, Έλληνες και ξένοι, εκ των οποίων οι 25.000 είναι μαθητές, αριθμός που βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.
Δείτε το απόσπασμα από το θωρηκτό Αβέρωφ: