Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Νίκος Καραμούζης: «Προσοχή στα κόκκινα δάνεια»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Καραμούζης: «Προσοχή στα κόκκινα δάνεια»

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι τεράστιο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης ανησυχεί και τονίζει: «Μας δίνεται η ευκαιρία να ανακουφίσουμε την οικονομία και χιλιάδες δανειολήπτες που θέλουν δεύτερη ευκαιρία. Μέχρι αυτό να συμβεί, δηλαδή να διορθωθούν πράγματα, θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία και ενδεχομένως να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Όσο […]

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÇÓ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ ÐÁÓÏÊ ÖÙÖÇÓ ÃÅÍÍÇÌÁÔÁ ÌÅ ÔÇÍ ÅÍÙÓÇ ÅËËÇÍÉÊÙÍ ÔÑÁÐÅÆÙÍ ÓÔÇ ÖÙÔÏ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÔÇÓ EUROBANK ÍÉÊÏÓ ÊÁÑÁÌÏÕÆÇ(Á) --ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι τεράστιο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης ανησυχεί και τονίζει: «Μας δίνεται η ευκαιρία να ανακουφίσουμε την οικονομία και χιλιάδες δανειολήπτες που θέλουν δεύτερη ευκαιρία. Μέχρι αυτό να συμβεί, δηλαδή να διορθωθούν πράγματα, θα έχει χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία και ενδεχομένως να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Όσο δεν αντιμετωπίζονται τα κόκκινα δάνεια, τόσο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019 θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων κατά 40 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 38% του συνόλου των προβληματικών δανείων.

Είναι ένας δύσκολος στόχος. Είναι όμως ένας στόχος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί, ιδιαίτερα αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν προσεγγίσει τα 74 δισ. ευρώ, με βάση τον στενό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περίπου 100 δισ. ευρώ με βάση τον ευρύτερο προσδιορισμό – ποσοστό ρεκόρ για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο νόμος πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματικές και όχι ατομικές οφειλές των επιχειρήσεων, στεγαστικά ή προσωπικά δάνεια. Για τις ατομικές οφειλές υπάρχουν αρκετά τραπεζικά προϊόντα σε διμερή βάση. Το κέντρο βάρος του νόμου πρέπει να είναι η διαφύλαξη της επιχειρηματικότητας. Το ελάχιστο ύψος οφειλών πρέπει να οριστεί στα 50.000 ευρώ και όχι στα 20.000 ευρώ, για λόγους πρακτικούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικότητας.

»Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την παρεμβολή δικαστικής διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Οι δανειστές που θίγονται και δεν συναινούν στην εξωδικαστική διαδικασία θα μπορούν να ασκήσουν τριτανακοπή μετά την επικύρωση της συμφωνίας και άρα προστατεύονται μέσω του δικαστικού σώματος.

Η δικαστική επικύρωση, θα επιβαρύνει κατά την εκτίμηση μας κατά 18 μήνες την όλη διαδικασία και όχι κατά 5 μήνες που προβλέπει ο νόμος και ήδη γνωρίζουμε ότι τα δικαστήρια είναι υπερφορτωμένα με υποθέσεις.

Σήμερα δίνονται ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων του νόμου Κατσέλη για το 2032 και επίσης εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις του νόμου Κατσέλη. Φαίνεται ότι ο νόμος Κατσέλη έχει σημαντικές δυσκολίες να υλοποιηθεί μέσω του δικαστικού συστήματος.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος αιτήσεων πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την ίδια μέρα που θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος και να μην υποβληθεί ούτε μια αίτηση γραπτά. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση, και με γραπτές αιτήσεις θα δημιουργηθεί τεράστια γραφειοκρατία που θα υπονομεύσει το νόμο.

Η αναστολή που προβλέπεται από την υποβολή της αιτήσεως μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης, και αφορά τον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ, πρέπει να καταργηθεί διότι η αναστολή θα ευνοήσει τη δημιουργία περαιτέρω οφειλών και στρατηγικών κακοπληρωτών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις