Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Το ΔΝΤ βάζει… τρικλοποδιές
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΔΝΤ βάζει… τρικλοποδιές

Το ΔΝΤ πάλι στα πόδια μας. Τί λέει; Ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το 2018 και τουλάχιστον για τέσσερα επιπλέον χρόνια». Σημειώνει μάλιστα ότι «το 2018, τελευταίο έτος του τρέχοντος Μνημονίου, η χώρα μας θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή μιάμιση […]

353_as_oikonomia_2

Το ΔΝΤ πάλι στα πόδια μας. Τί λέει; Ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το 2018 και τουλάχιστον για τέσσερα επιπλέον χρόνια». Σημειώνει μάλιστα ότι «το 2018, τελευταίο έτος του τρέχοντος Μνημονίου, η χώρα μας θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή μιάμιση μονάδα κάτω από το στόχο. Η Ελλάδα θα πετυχαίνει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης τετραετίας, μολονότι το Μνημόνιο προβλέπει στόχο 3,5% για ένα απροσδιόριστο μεσοπρόθεσμο διάστημα». Ειδικότερα το ΔΝΤ εκτιμά τα εξής:

Χρέος Το 2018 θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, 181,5% του ΑΕΠ, όμως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μειωθεί στο 162,8% το 2022. Η δύσκολη περίοδος για το ελληνικό χρέος θα αρχίσει το 2030, όταν και αναμένεται να γίνει «εκρηκτικό» και να μπει σε μία απότομα ανοδική τροχιά.

Πλεονάσματα Το ΔΝΤ τονίζει, ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να χαλαρώσουν κοντά στο 1,5% καθώς η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί μία τόσο παρατεταμένη και υψηλή δημοσιονομική προσαρμογή.

Ανάπτυξη Βλέπει επιβράδυνση της ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα, με υποτονική ανάπτυξη 1% το 2022.

Νέα δάνεια Δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα προτού οι εταίροι συγκεκριμενοποιήσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η Αθήνα απάντησε σκληρά, αναφέροντας ότι «στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!  Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016. Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής».

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις