Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από τη φτώχεια και την ανέχεια, θα μπορούσε να είναι η πικρία που νιώθουν οι νέοι άνθρωποι για την χώρα τους. Με την χώρα να βουλιάζει στην κρίση, την διαφθορά και την αβεβαιότητα, οι νέοι γυρνούν την πλάτη, εγκαταλείπουν και ρίχνουν μαύρη πέτρα. Δεν γυρίζουν ποτέ πίσω. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της […]
Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από τη φτώχεια και την ανέχεια, θα μπορούσε να είναι η πικρία που νιώθουν οι νέοι άνθρωποι για την χώρα τους.
Με την χώρα να βουλιάζει στην κρίση, την διαφθορά και την αβεβαιότητα, οι νέοι γυρνούν την πλάτη, εγκαταλείπουν και ρίχνουν μαύρη πέτρα.
Δεν γυρίζουν ποτέ πίσω.
Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της ICAP People Solutions, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου Human Capital Summit. Στην έρευνα, που διεξήχθη για 3η συνεχή χρονιά, συμμετείχαν 1.268 Έλληνες του εξωτερικού: το 68% αυτών είναι έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση- κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 64%.
Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρυσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 30% του φετινού δείγματος, μόλις 5 άτομα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.
Αυτό που φταίει είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 34% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 33%.
Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο -42% έναντι του 35% του 2016- το ποσοστό των ατόμων που δεν βλέπουν την επιστροφή στην Ελλάδα ως πιθανό σενάριο.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως υπάρχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2016.
Οι μισοί απ’ όσους συμμετείχαν στην έρευνα, θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς ελληνικών προϊόντων -25%- ή διαφημίζοντας τις ομορφιές σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον τουρισμό -23%.
Όσο για τους μετανάστες, η πλειοψηφία θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσουν τη χώρα.