Θλιβερά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του 1ου Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σωματικής Κακοποίησης, σύμφωνα με τα οποία το 90% των περιστατικών κακοποίησης παιδιών δεν αναφέρονται. Τουλάχιστον ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 11 έως 16 ετών έχει πέσει θύμα σωματικής βίας από την οικογένειά του ή τον φροντιστή του. Επίσης, ένα στα πέντε […]
Θλιβερά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του 1ου Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σωματικής Κακοποίησης, σύμφωνα με τα οποία το 90% των περιστατικών κακοποίησης παιδιών δεν αναφέρονται.
Τουλάχιστον ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 11 έως 16 ετών έχει πέσει θύμα σωματικής βίας από την οικογένειά του ή τον φροντιστή του.
Επίσης, ένα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας και σχεδόν τρία στα δέκα παιδιά δηλώνουν παραμελημένα, όπως γράφει η Καθημερινή.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το κρισιμότερο στοιχείο είναι η έγκαιρη διάγνωση: Ένα παιδί που σήμερα έρχεται στο νοσοκομείο με κάταγμα ή έγκαυμα λόγω κακοποίησης και δεν αναγνωριστεί ως κακοποιημένο, είναι πολύ πιθανόν την επόμενη φορά να έρθει με πολύ σοβαρότερη ή και θανατηφόρο κάκωση.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα μελετήθηκαν 161 φάκελοι παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από τους οποίους προκύπτει ότι η μέση ηλικία των παιδιών με πιθανή σωματική κακοποίηση είναι τα 7,7 έτη και ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο οι 26 ημέρες.
Τέλος ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του αριθμού των κλήσεων στο Χαμόγελο του Παιδιού για κακοποίηση καθώς από τις 527 το 2009, έφτασαν τις 919 το 2015.