Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

25

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής- Δικαίωμα διόρθωσης ψήφου για πρώτη φορά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής- Δικαίωμα διόρθωσης ψήφου για πρώτη φορά

Κρίσιμες αλλαγές στο κοινοβουλευτικό μέρος του Κανονισμού της Βουλής αποφασίζει η Ολομέλεια, με σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλίου με την προαγωγή της δημοκρατικής αρχής, της αρχής της διαφάνειας και του κοινοβουλευτισμού. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις προβλέπουν εκλογή του προέδρου της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της ισχύουσας μυστικής, αλλά και δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη […]

ÅêëïãÞ Ðñïåäñåßïõ ôçò ÂïõëÞò, ÐáñáóêåõÞ 18 ÌáÀïõ 2012. (EUROKINISSI / ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ ÃÅÙÑÃÉÁ)

Κρίσιμες αλλαγές στο κοινοβουλευτικό μέρος του Κανονισμού της Βουλής αποφασίζει η Ολομέλεια, με σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλίου με την προαγωγή της δημοκρατικής αρχής, της αρχής της διαφάνειας και του κοινοβουλευτισμού.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις προβλέπουν εκλογή του προέδρου της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της ισχύουσας μυστικής, αλλά και δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη και την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής.

Με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού της λεγόμενης «ώρας του πρωθυπουργού» αυξάνεται ο χρόνος ομιλίας των συμμετεχόντων στη συζήτηση.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής εισάγει για πρώτη φορά διαδικασία διόρθωσης ψήφου, όπως και τη δυνατότητα να προβάλλεται αντίρρηση ως προς τη συνταγματικότητα και τροπολογίας.

Η διόρθωση ψήφου, προτείνεται να είναι δυνατή στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας «για λόγους προφανούς παραδρομής, με αποδοχή του σώματος, ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος».

Οι εκθέσεις ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κοινοποιούνται, ενώ για την καλύτερη λειτουργία της επιτροπής καθιερώνεται ενημέρωση του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και εκτέλεσης του προϋπολογισμού από εκπροσώπους του Ελεγκτικού.

Για την ευρύτερη συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη νομοθετική λειτουργία, προτείνεται εξάλλου να αυξηθεί, από έξι σε δέκα ο μέγιστος αριθμός των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που δύνανται να κληθούν από διαρκή επιτροπή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου.

Όσο για την απουσία υπουργών στη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων, θα γίνεται μόνο σε περίπτωση κυβερνητικής αποστολής στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, ή συμμετοχής σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις