Όπως όλα δείχνουν, ο Έντι Ράμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, με μεγάλη πιθανότητα να καταφέρει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του. Ως τώρα, έχει καταμετρηθεί μόνο το 30% των ψήφων που του δίνει ποσοστό 51,39%. Αρκετά πιο πίσω, ακολουθεί με 28,53% το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα. Τρίτος με 15,65% έρχεται […]
Όπως όλα δείχνουν, ο Έντι Ράμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, με μεγάλη πιθανότητα να καταφέρει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του.
Ως τώρα, έχει καταμετρηθεί μόνο το 30% των ψήφων που του δίνει ποσοστό 51,39%.
Αρκετά πιο πίσω, ακολουθεί με 28,53% το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα. Τρίτος με 15,65% έρχεται ο ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του εκλεγμένου προέδρου Ιλίρ Μέτα.
Η αποχή ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα, με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να αναφέρει πως η προσέλευση κυμάνθηκε στο 45% .
Από τις εκλογές δεν έλειψαν και τα «μαύρα» σημεία. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καταγγέλθηκαν περιστατικά με ένοπλες ομάδες να κινούνται με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες και να προσπαθούν να εξαγοράσουν ψήφους στο Δέλβινο, τα Σκόδρα και άλλα πόλεις.
Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ντριτάν Ντεμιράζ ανέφερε ότι βάσει των πληροφοριών υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων εξαγοράς ψήφου ανήμερα των εκλογών.
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης σκηνικό έντασης μεταξύ οπαδών του LSI και του Σοσιαλιστικού Κόμματος και απόπειρες εκφοβισμού ψηφοφόρων στα Σκόδρα και το Δυρράχιο. Tο κόμμα του Μέτα κατήγγειλε επίσης ότι ένα μέλος του δέχθηκε πυρά στην πόλη Σενγκζιν στα βόρεια.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι απίθανο σενάριο. Αυτό που βασανίζει την Αλβανία και «χρησιμοποιήθηκε» στην προεκλογική εκστρατεία είναι η τραγική οικονομική κατάσταση και το εμπόριο ναρκωτικών.
Η Αλβανία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με το μηνιαίο εισόδημα να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 340 ευρώ. Από το 2014, είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και στα Τίρανα ελπίζουν να αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη του έτους. Στην τελευταία της έκθεση η Κομισιόν ασκούσε σκληρή κριτική στην διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος της χώρας.