Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

16

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Σε καθημερινή βάση πλέον κλείνουν οι επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καθημερινή βάση πλέον κλείνουν οι επιχειρήσεις

Οι προκαταβολές ασήκωτες… Αυξήσεις φόρων από το 26 στο 29% στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις καλούν την κυβέρνηση να πληρώσει όσα οφείλει στον ιδιωτικό τομέα, άνω των 5,5 δισ. ευρώ. «Χάσαμε τη μπάλα, σύντροφοι», φωνάζει η αγορά, που πνίγεται στην κυριολεξία. Και βέβαια το ένα φέρνει το άλλο. Οι πολλοί φόροι, λουκέτα… Τα λουκέτα, ανεργία… Η […]

ImageHandler (2)Οι προκαταβολές ασήκωτες…

Αυξήσεις φόρων από το 26 στο 29% στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις καλούν την κυβέρνηση να πληρώσει όσα οφείλει στον ιδιωτικό τομέα, άνω των 5,5 δισ. ευρώ.

«Χάσαμε τη μπάλα, σύντροφοι», φωνάζει η αγορά, που πνίγεται στην κυριολεξία. Και βέβαια το ένα φέρνει το άλλο.

Οι πολλοί φόροι, λουκέτα… Τα λουκέτα, ανεργία… Η ανεργία, κάμψη εσόδων σε έσοδα του κράτους. Τα μειωμένα έσοδα φέρνουν λιγότερα έσοδα στα Ταμεία… Όλα αυτά τα ελλείμματα και τί κάνει το κράτος;

Πάλι φόρους! Γιατί αυτό;

Γιατί δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας μέσω προσέλκυσης επενδύσεων, μέσω ανοίγματος της αγοράς! Οικονομία λοιπόν χωρίς φρένα; Οικονομία σε κενό αέρος;

Οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ στις 28 από τις 113 Εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4 χρόνια. Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με το μέσο χρόνο αναμονής να εκτιμάται στις 239 ημέρες.

Υπερδιπλάσιος είναι ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς κατά μέσο όρο ανέρχεται στις 115 ημέρες από 49 ημέρες το προηγούμενο έτος. Η όλη εξέλιξη δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις είναι άμεσα ορατές στην πραγματική οικονομία, καθώς σφίγγει ασφυκτικά πλέον η θηλιά στο λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους. Η κατανάλωση υποχωρεί, η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, ενώ η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, περιορίζει κάθε μορφή δαπάνης.

Ποιά η λύση; Μόνο η εμπιστοσύνη, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Επίσης, η αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης, θα δώσει δύναμη στην οικονομία. Αυτά πρέπει να γίνουν τώρα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις