Μια σοβαρή αποκάλυψη η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», που αφορά στον «σκοτεινό» τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Κύπρου αντλεί έσοδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, κατηγορούμενοι όλοι για διαφθορά, έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων “χρυσής βίζας”. Μαζί τους, εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι. […]
Μια σοβαρή αποκάλυψη η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», που αφορά στον «σκοτεινό» τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Κύπρου αντλεί έσοδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, κατηγορούμενοι όλοι για διαφθορά, έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων “χρυσής βίζας”.
Μαζί τους, εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει βάλει έτσι στα ταμεία της περισσότερα από τέσσερα δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους ξένους μεγιστάνες και δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη.
Εκείνοι ως αντάλλαγμα, εμπιστεύονται τα κεφάλαια τους, επενδύοντας.
Για το 2016, εκτιμάται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.
Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του σημερινού προγράμματος.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.
Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των ολιγαρχών που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.
Ο γνωστός από τις σχέσεις του με τη χώρα μας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όπως και ο Ραμί Μακλούφ είναι από τους πρώτους στη λίστα.
Πρόκειται για τον ξάδελφο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ο οποίος υπέστη για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις το 2008, για διαφθορά. Η Κύπρος του έδωσε την υπηκοότητα το 2010, χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος και το αν ο έλεγχος ήταν πλήρης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «μαύρη» λίστα αναδεικνύει αυτή την εξαιρετικά επικερδή πτυχή που σχεδόν κανείς δεν γνώριζε.
Ωστόσο, τα ερωτήματα για τις κυπριακές αρχές και τον τρόπο που λειτουργούν, είναι πολύ σοβαρά.
Ραμί Μακλούφ