Στη Βουλή προκειμένου να τελέσει τον αγιασμό για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αφού τέλεσε τον αγιασμό στην αίθουσα της ολομέλειας ζήτησε σωφροσύνη από τους βουλευτές με μόνο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον πλησιάζουν, με τον πρωθυπουργό να τον ασπάζεται και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να […]
Στη Βουλή προκειμένου να τελέσει τον αγιασμό για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Αφού τέλεσε τον αγιασμό στην αίθουσα της ολομέλειας ζήτησε σωφροσύνη από τους βουλευτές με μόνο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον πλησιάζουν, με τον πρωθυπουργό να τον ασπάζεται και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να του δίνει χειροφίλημα.
Εξερχόμενος του Κοινοβουλίου, ο Ιερώνυμος ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο που προωθεί την «διόρθωση ταυτότητας φύλου», και απάντησε πως πρόκειται για «παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας».
Αρχιεπίσκοπος σε Βούτση: Αυτό το έθνος που πηγαίνει;
«Ρίξτε μια ματιά και γύρω σας και στο χώρο της Εκκλησίας και όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε τον λαό που είναι κοντά στην Εκκλησία και όλο τον λαό και την διοίκηση που έχει πάρα πολλά προβλήματα. Σε μια περίοδο που βλέπουμε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας περνά διάφορες μορφές θεωρώ ότι πρέπει να σηκώσουμε τα τοίχοι πιο ψηλά όλοι μας, και ο πολιτικός κόσμος και ο εκκλησιαστικός, μακριά από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Να μην μας απασχολεί το θέμα σχέσης εκκλησίας και πολιτείας. Το θέμα πάει πιο ψηλά στις σχέσεις Εκκλησίας και Εθνους.
Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα αλλά θέλει ειλικρίνεια αμεσότητα και αλληλοεμπιστοσύνη. Η πολιτεία μας το κράτος είναι 8-10 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα άλλα 10 εκατομμύρια είναι έξω από τον χώρο μας και αυτό δεν το σκεφτόμαστε. Σκεφτείτε λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας γι αυτό τον κόσμο. Οι πρεσβείες της εκκλησίας μας έχει μεγάλη προσφορά μεγαλύτερη ίσως από τις πρεσβείες της πολιτείας. Να ανεβάσουμε τον πήχη πιο ψηλά και να μην ασχολούμαστε με τις γκρίνιες. Αυτός ο χρόνος εύχομαι να μας παει πιο ψηλά. Να δούμε τα προβλήματα πιο καθαρά. Αυτό το έθνος που πηγαίνει; Που βρίσκεται;»
Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι «η λήξη αυτής της φάσης και οι επώδυνες καταστάσεις που περάσαμε πρέπει να δώσει την αφετηρία, το έναυσμα να κάνουμε απολογισμό και να δουμε τις δύσκολες καταστάσεις, ώστε η χώρα μας βγαίνοντας και πηγαίνοντας στα 200 χρόνια ύπαρξης να ορθοποδήσει και κάθε θεσμός, πολιτεία, κυβέρνηση, Εκκλησία και άλλες μικρότερες εκκλησίες να δώσουν το δικό τους αποτύπωμα και συμβολή και στις συζητήσεις για να βγούμε από κοινού στην νέα εποχή».
«Αρχιεπίσκοπε η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική και όχι διαδικαστική ακόμα και για εμάς που ορκιζόμαστε με πολιτικό όρκο».