Κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την δυνατότητα νέας προσφυγής στον Άρειο Πάγο σε περιπτώσεις που υπάρχει απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαιώνει όσους προσέφυγαν. Μεταξύ άλλων αφορά και την σχετική προσφυγή της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Συγκεκριμένα, εάν η τροπολογία ψηφιστεί, στην περίπτωση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» – την […]
Κατατέθηκε εκ νέου στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την δυνατότητα νέας προσφυγής στον Άρειο Πάγο σε περιπτώσεις που υπάρχει απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαιώνει όσους προσέφυγαν.
Μεταξύ άλλων αφορά και την σχετική προσφυγή της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.
Συγκεκριμένα, εάν η τροπολογία ψηφιστεί, στην περίπτωση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» – την διάλυση της οποίας έχει αποφασίσει τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος – τα ελληνικά δικαστήρια οφείλουν να δεχθούν ως νέο στοιχείο την απόφαση του ΕΔΑΔ που δικαιώνει την διοίκηση του συλλόγου και να ανοίξουν ξανά τον φάκελο της υπόθεσης ώστε να εξετάσουν εάν πρέπει να αναγνωριστεί και να λειτουργεί επίσημα.
Η νέα τροπολογία προβλέπει πως «η αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται, επίσης, μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία κρίνεται ότι η δικαστική απόφαση που δέχθηκε ή απέρριψε την αρχική αίτηση εκδόθηκε κατά παράβαση δικαιώματος που αφορά στον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την επιφύλαξη των όρων και περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση ασκείται μέσα σε προθεσμία 90 ημερών, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία που καθίσταται οριστική η απόφαση του ΕΔΑΔ».
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταυτότητα φύλου που ψηφίζεται αύριο.
Για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει έντονες αντιρρήσεις από βουλευτές των ΑΝΕΛ, π.χ. Δημήτρης Καμμένος, αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. Νίνα Κασιμάτη.