Στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αλλά και στις εκλογές, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη. «Είμαι συγκλονισμένη από την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκτέλεση, είναι φόνος. Χάσαμε έναν φίλο εξαίρετο, έναν οικογενειάρχη, έναν εξαίρετο δικηγόρο. Είδα διάφορες αηδίες να δημοσιεύονται στον Τύπο, λυπάμαι για το επίπεδο αυτό. Εύχομαι […]
Στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αλλά και στις εκλογές, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
«Είμαι συγκλονισμένη από την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκτέλεση, είναι φόνος. Χάσαμε έναν φίλο εξαίρετο, έναν οικογενειάρχη, έναν εξαίρετο δικηγόρο. Είδα διάφορες αηδίες να δημοσιεύονται στον Τύπο, λυπάμαι για το επίπεδο αυτό. Εύχομαι ο δικηγορικός σύλλογος να επέμβει και να μην γίνει σπέκουλα πάνω στο πτώμα του Μιχ. Ζαφειρόπουλου» υπογράμμισε στην εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΙ.
«Εχθρός η βία σε οποιαδήποτε μορφή»
«Όποιος κυκλοφορεί στην πιάτσα ακούει ότι η Αθήνα έχει γίνει μια ζούγκλα. Τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή στην οποία η ανομία είναι κεκτημένο δικαίωμα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης έφερε τον κ. Τσίπρα στη Βουλή για τα Εξάρχεια του είπε ότι ”εντάξει δεν είναι του παρόντος”. Από τότε, η κατάσταση είναι παντελώς ανεξέλεγκτη. Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, μέχρι τη δολοφονία για εμάς είναι η εχθρός. Είμαστε απέναντι. Και γι’ αυτό συνδέσαμε την κατάσταση στα Εξάρχεια με αυτό που συνέβη. Θεωρούμε οποιαδήποτε μορφή βίας είναι μια αντίληψη για το πως την αντιμετωπίζεις», είπε.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο 2008, στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικούς φρουρούς. «Είχαμε πάρει μια λανθασμένη απόφαση. Όμως είχαμε έναν 15χρονο νεκρό. Τότε δεν το χειριστήκαμε σωστά. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση: το θέμα των Εξαρχείων είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Θα επιβάλλουμε το τέλος του αβάτου των Εξαρχείων», ανέφερε.
«Θα είμαι υποψήφια στις εκλογές, στην Α’ Αθήνας»
Η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε για την υποψηφιότητά στις επόμενες εκλογές: «Θα είμαι υποψήφια στις εκλογές, στην Α΄Αθήνας. Είμαι μάχιμη βουλευτής, θέλω να στηρίξω τη ΝΔ, θέλω να δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό και όχι επειδή είναι αδελφός μου. Θα δώσω τη μάχη μου με νύχια και με δόντια. Και αν οι πολίτες της Α’ Αθήνας με εμπιστευτούν, θα είμαι εκεί».
«Καλή επιτυχία στον κ. Τσίπρα»
Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα στις ΗΠΑ η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Του εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία. Είναι σημαντικό για τη χώρα για πολλούς λόγους. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε ίλιγγο. Ακολουθεί αλλοπρόσαλλη πολιτική ο Ερντογάν. Αναζητούν άλλα σημεία στην περιοχή οι σύμμαχοί του. Λένε πολλοί για τη Σούδα. Εμένα ευθέως δεν μου είχαν θέσει θέμα Σούδας. Η Σούδα είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Θέλω να δω τι θα πάρουμε από μια τέτοια συμφωνία, αν και εφόσον ολοκληρωθεί. Η λογική ”έξω η βάση του θανάτου” είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον. Η βάση έχει συμφωνία για 1 χρόνο και το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει επέκτασή της για 5 ή 10 χρόνια. Να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο και ποια θα είναι τα οφέλη. Δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες που δεν πάνε στη Βουλή των Ελλήνων».
«Η ΝΔ έκανε εξωτερική πολιτική με το κεφάλι ψηλά»
Αναφερόμενη στην εξωτερική που ακολουθείται από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει λογική ”είμαστε μια μικρή χώρα κατεστραμμένη”. Όμως αυτή η μικρή χώρα έχει σηκώσει ανάστημα. Το να βάζεις τον πήχη ψηλά είναι υποχρέωση των πολιτικών. Η ΝΔ όταν έκανε εξωτερική πολιτική, την έκανε με το κεφάλι ψηλά».
«Το θέμα είναι πως θα έχουμε τη μικρότερη δυνατή αναταραχή. Όταν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς δικαίως οι Αμερικανοί τρέμανε την έλευση Τσίπρα. Εγώ αν είμαι Αμερικάνος σήμερα, με βολεύει να υπογράψει τις βάσεις με τον Τσίπρα, από το να το κάνω με άλλον που θα μου κάνει σκληρότερη διαπραγμάτευση. Ο Τσίπρας τους κάνει τη δουλειά σήμερα. Το θέμα είναι πως συμπεριφέρεσαι όταν έχεις μια κυβέρνηση που αντιστέκεται» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.
«Πρόχειρο το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου»
Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε και το νομοσχέδιο αλλαγής ταυτότητας φύλου, τονίζοντας ότι ήρθε πρόχειρα για ψήφιση: «Έπρεπε να έρθει αυτό το νομοσχέδιο. ‘Αργησε. Το νομοσχέδιο που είδαμε όμως ήταν ένα πρόχειρο νομοσχέδιο. Έπρεπε να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος. Να ακούσουμε τους επιστήμονες που δεν τους ακούσαμε. Και θα έπρεπε να υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για ιατρική γνωμάτευση που έπρεπε να υπάρχει. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με ευαισθησία. Πρέπει να γίνουν αλλαγές».
Την ίδια στιγμή μίλησε και για τον θόρυβο που έγινε με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή: «Το θέμα το λύνεις με ευαισθησία, προσοχή και υπευθυνότητα. Ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή έβγαλε έναν λόγο που ανεδείκνυε σοβαρότητα και πιαστήκανε από ένα παράδειγμα που του έδωσε ένας ψυχίατρος για να τρολάρουνε».
Για το μεταναστευτικό
Η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε και το μεταναστευτικό στην Ελλάδα: «Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει φέρει το θέμα στη Βουλή πάνω από 30 φορές. Μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη από αυτό το ζήτημα του Μεταναστευτικού έχει γίνει. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού που μπορεί κανένας να φανταστεί. Η ΝΔ ξεκίνησε λέγοντας ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα που θα κάνουμε αντιπολίτευση. Είπαμε αυτονόητα πράγματα: Η οργάνωση του ασύλου πρέπει να γίνεται γρήγορα. Αυτό δεν γίνεται. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αποδέχεται κυκλώματα που καθυστερούν την απονομή ασύλου. Πρέπει να ορίσουμε ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος οικονομικός μετανάστης. Και δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την ανομία στη Μόρια».
Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε και για τις προβλέψεις του ΔΝΤ: «Η ανάπτυξη θα προέλθει από επενδύσεις και επιχειρήσεις. Η πραγματική ανάπτυξη θα έρθει από θέσεις εργασίας. Γιατί φεύγει μια εταιρεία παγωτού από έναν τουριστικό τόπο όπως η Ελλάδα; Τι έγινε με τη BlackRock; Η πραγματικότητα διαψεύδει τα λόγια. Οι δείκτες πρόβλεψης του ΔΝΤ προσαρμόζονται προς τα κάτω. Υπάρχει δρόμος ακόμα για να δούμε την ανάπτυξη που είχαμε το 2014. Η μείωση των φόρων φέρνει περισσότερα έσοδα. Το κράτος έχει πάρει μικρότερα έσοδα. Οι μειωμένοι φόροι εισπράττονται».