Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Επιμένει για νέα μέτρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιμένει για νέα μέτρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το ΔΝΤ επιμένει στην δρομολόγηση μέτρων για αύξηση φόρων και περικοπής συντάξεων νωρίτερα… Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5%. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ προειδοποιεί για νέα σκληρά μέτρα. Και αυτό γιατί με όσα έχουν αποφασιστεί η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και όχι 3,5% του […]

Το ΔΝΤ επιμένει στην δρομολόγηση μέτρων για αύξηση φόρων και περικοπής συντάξεων νωρίτερα… Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5%. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ προειδοποιεί για νέα σκληρά μέτρα. Και αυτό γιατί με όσα έχουν αποφασιστεί η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και όχι 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος.

Η απώλεια του 1,3% του ΑΕΠ ισοδυναμεί με 2,4 δισ. ευρώ. Τί σημαίνει αυτό; Ότι θα ζητήσει να κλείσει άμεσα το κενό των 2,4 δισ. με μέτρα νωρίτερα των ψηφισθέντων, με άμεση εφαρμογή. Θα ζητήσει δηλαδή εφαρμογή από το 2019 της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολόγητου για το 2020. Ακόμη θα αναβάλει για το 2023 την εφαρμογή των αντίμετρων ύψους 1% του ΑΕΠ που ήταν προγραμματισμένα για το 2019, αλλά και των φορολογικών απαλλαγών με συνολικό κόστος επίσης 1% του ΑΕΠ για το 2020, όταν θα έχει υποχωρήσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%. Να μην ξεχνάμε, ότι έως και το 2022 η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ για το 2017 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ, αλλά όχι 2,2% του ΑΕΠ. Όλα αυτά τα έχουμε μπροστά μας… Δηλαδή μέτρα και μόνο μέτρα…

Την ίδια ώρα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, πολλοί πολίτες όμως δεν μπορούν να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό». Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Το 2017 θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη. Από το 2010 η χώρα έχει λάβει πιστώσεις 250 δισ. ευρώ. Τα χρήματα όμως χρησιμοποιήθηκαν για την αναχρηματοδότηση του χρέους και τη στήριξη των τραπεζών. Δεν ανακούφισαν τον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το περασμένο καλοκαίρι σχεδόν το 67% των Ελλήνων εκτιμούσε ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις