Για να “τρέξει” η οικονομία πιο γρήγορα, όπως προανήγγειλε ο Α. Τσίπρας, αναγκαία προϋπόθεση είναι να πέσει γρήγορα “ζεστό” χρήμα στην αγορά και ένα από τα “κλειδιά” είναι η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται σε χιλιάδες επιχειρήσεις να πάρουν ανάσα από τα χρέη τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρέη από 20 έως 50.000 ευρώ, θα […]
Για να “τρέξει” η οικονομία πιο γρήγορα, όπως προανήγγειλε ο Α. Τσίπρας, αναγκαία προϋπόθεση είναι να πέσει γρήγορα “ζεστό” χρήμα στην αγορά και ένα από τα “κλειδιά” είναι η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται σε χιλιάδες επιχειρήσεις να πάρουν ανάσα από τα χρέη τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρέη από 20 έως 50.000 ευρώ, θα μπορούν τελικά να υπαχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού χωρίς την έκθεση βιωσιμότητας που υποβάλουν οι μεγαλύτερες. Η υπαγωγή τους συνεπάγεται διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων, ενώ η αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους θα γίνεται ως και σε 120 δόσεις. Επιπλέον, θα προβλεφθούν ειδικά περιουσιακά κριτήρια ως ασφαλιστικές δικλείδες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Επιστρέφουν οι Θεσμοί
Οι Θεσμοί ανανέωσαν το ραντεβού τους με την ελληνική πλευρά για το τέλος Νοεμβρίου, κλείνοντας την πρώτη φάση της αξιολόγησης, χωρίς να τεθεί ζήτημα νέων μέτρων για το 2018.
Συμφωνία υπάρχει και για το φετινό υπερπλεόνασμα, που δίνει τη δυνατότητα μερίσματος 800 εκατομμυρίων ευρώ. Με τηλεδιασκέψεις θα αποφασιστεί πόσα από αυτά θα ενισχύσουν δράσεις για τα φτωχά νοικοκυριά και πόσα θα πάνε για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η εξασφάλιση περίπου 160 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων, έτσι ώστε να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές, όπως επίσης η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.