Σε ρυθμίσεις των δανείων, προσφέροντας «κούρεμα» που ξεκινά από το 20%-25% και φθάνει το 50%-60% στις πλέον ευάλωτες ομάδες, προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, όπως αναφέρει η Realnews. Στόχος είναι η επιβίωση 280.000 μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατάρρευση του εισοδήματός τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά αποτελούν […]
Σε ρυθμίσεις των δανείων, προσφέροντας «κούρεμα» που ξεκινά από το 20%-25% και φθάνει το 50%-60% στις πλέον ευάλωτες ομάδες, προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, όπως αναφέρει η Realnews.
Στόχος είναι η επιβίωση 280.000 μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατάρρευση του εισοδήματός τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά αποτελούν και την πλέον κρίσιμη μάζα της πελατείας των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια.
Το ποσοστό του «κουρέματος» αυξάνεται σημαντικά στα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και διαμορφώνεται από 50% έως και 80% σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ανάλογα την οικονομική ομάδα στην οποία ανήκει ο δανειολήπτης.
Επιπρόσθετα, η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται εφεξής µόνο για όσους δανειολήπτες παραµείνουν και δεν «εκδιωχθούν» µετά τον Απρίλιο -όταν θα ξεκινήσουν οι αλλαγές- από τον νόµο Κατσέλη, ενώ εντός του 2018 οι τράπεζες θα πουλήσουν στεγαστικά δάνεια µε ενέχυρο την πρώτη κατοικία σε ξένα funds, τα οποία από την πλευρά τους είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε πλειστηριασµούς.
Οι ρυθμίσεις που δίνονται
Επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου τόσο, ώστε η µέγιστη διάρκεια να ανέλθει σε 40 έτη. Με τον τρόπο αυτό µειώνεται η µηνιαία δόση. Στην περίπτωση που η ηλικία του δανειολήπτη δεν επιτρέπει την επιµήκυνση έως 40 έτη, αυτό µπορεί να επιτευχθεί εάν υπάρχει διαθέσιµος νεότερος εγγυητής (π.χ. τα παιδιά του).
Μείωση της µηνιαίας δόσης κατά 60%-70%για χρονική διάρκεια από 1,5 έως 3 έτη, ανάλογα την τράπεζα.
Πληρωµή µόνο τόκων για 3 χρόνια.
Μείωση του επιτοκίου από 0,50% έως 0,80%. Η µείωση γίνεται, σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, διότι τα περισσότερα µη εξυπηρετούµενα στεγαστικά δάνεια έχουν ήδη χαµηλά επιτόκια, καθώς η βάση τους είναι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήµερα 0,05% συν ένα περιθώριο της τάξης του 2,5%-2,8%).
Ετήσιο «κούρεµα» µε βάση την αξία της περιουσίας του δανειολήπτη:Εάν το δάνειο είναι, για παράδειγµα, 150.000 ευρώ και η περιουσία του δανειολήπτη αποτιµηθεί στα 100.000 ευρώ, τότε το δάνειο σπάει σε δύο κοµµάτια: τα 100.000 ευρώ θα µπουν σε ρύθµιση 15 ετών και ο δανειολήπτης θα αναλάβει την υποχρέωση να τα πληρώνει κανονικά. Εφόσον συµβεί αυτό, τότε από το κοµµάτι των 50.000 ευρώ, το οποίο θα παγώσει για 15 έτη, θα «κουρεύεται» κάθε χρόνο ένα ποσοστό που θα κυµαίνεται από 4% έως 5%, ανάλογα µε το πρόγραµµα της κάθε τράπεζας. Έτσι, στο τέλος θα έχει «κουρευτεί» το 25,8% των 50.000 ευρώ και τότε, ανάλογα µε την οικονοµική κατάσταση του δανειολήπτη, είτε θα αποπληρωθεί είτε θα διαγραφεί.
4 χρόνια πάγωµα: Μία άλλη ρύθµιση παγώνει ένα τµήµα του δανείου για 4 χρόνια. Το υπόλοιπο τµήµα εξυπηρετείται µε µειωµένη δόση κατά 60% για τα πρώτα 4 χρόνια και εν συνεχεία γίνεται επαναδιαπραγµάτευση.
«Κούρεµα» έως 60%: Στις πλέον ευάλωτες οµάδες, όπως οι άνεργοι, οι ασθενείς και όσοι δεν διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία πλην της κατοικίας που αγοράσθηκε µε το δάνειο, προβλέπεται κούρεµα από 40% έως και 60% και ρύθµιση του υπολοίπου ποσού µε αύξηση της διάρκειας του δανείου, µείωση του επιτοκίου και µείωση της µηνιαίας δόσης. Όσοι από τους εν λόγω δανειολήπτες δεν µπορούν να αντεπεξέλθουν ακόµη και σε αυτή τη ρύθµιση, τότε υπάρχει το σενάριο της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου στην τράπεζα µε στόχο αυτή να το πουλήσει. Το τίµηµα που θα πάρει θα καλύψει ισόποσα το δάνειο ή µέρος αυτού και το υπόλοιπο θα µπει σε ρύθµιση και εφόσον υπάρξει αδυναµία πληρωµής, τότε µετά από 3-4 χρόνια θα διαγραφεί.