Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Η πρώτη ελληνική τράπεζα που μηδένισε την εξάρτηση από τον ELA
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη ελληνική τράπεζα που μηδένισε την εξάρτηση από τον ELA

Η πρώτη τράπεζα που μηδενίζει τον δανεισμό της από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας είναι η Εθνική Τράπεζα που κατάφερε να βρίσκεται εκτός ELΑ, από τα τέλη του 2017. Μάλιστα η τράπεζα, έχει εξασφαλίσει τη ρευστότητα που χρειάζεται, για την περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά. Αυτή η επιτυχία ήρθε από την αύξηση των καταθέσεων […]

Η πρώτη τράπεζα που μηδενίζει τον δανεισμό της από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας είναι η Εθνική Τράπεζα που κατάφερε να βρίσκεται εκτός ELΑ, από τα τέλη του 2017.

Μάλιστα η τράπεζα, έχει εξασφαλίσει τη ρευστότητα που χρειάζεται, για την περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά.

Αυτή η επιτυχία ήρθε από την αύξηση των καταθέσεων και της χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά μέσω repos στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Τον Οκτώβριο η έκθεση της Τράπεζας στον ELA είχε περιοριστεί σε μόλις 1 δις. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 4,6 δισ. ευρώ από το τέλος του δ’ τριμήνου 2016, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε δοθεί στους αναλυτές διεθνών και εγχώριων οίκων.

Όσο για τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, στο 9μηνο είχε διαμορφωθεί σε 4,7 δισ. ευρώ από 12,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Μέσα στο γ΄ τρίμηνο 2017, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολόγων από το 2009 στις διεθνείς χρηματαγορές, εκδίδοντας τριετές ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 2,90%, ενώ το 85% της έκδοσης είχαν καλύψει διεθνείς επενδυτές.

Ο στόχος για την απεξάρτηση από τον ELA εντός του 2018 καθίσταται εφικτός και για τις υπόλοιπες τράπεζες, όπως εκτιμά και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος .

Όπως αναφέρεται στην Επισκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε το εννεάμηνο του 2017, ενώ συνεχίστηκε και κατά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2017, όταν η χρηματοδότηση μειώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 37,3 δισ. ευρώ και 32,9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ανάλογη μείωση παρουσιάστηκε και στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) την εξεταζόμενη περίοδο.

Tι είναι ο ELΑ

Ela είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που χρησιμοποιείται βοηθητικά στην οικονομία σε έκτακτες περιπτώσεις.

Στην ουσία πρόκειται για τον μηχανισμό στον οποίο μπορούν να καταφύγουν οι τράπεζες μιας χώρας σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας πάντα με την ευθύνη και την καθοδήγηση της κεντρικής τους τράπεζας, στην περίπτωση της χώρας μας, της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ela είναι έκτακτος μηχανισμός ανάγκης που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επ’ αόριστον, ενώ είναι και πολύ πιο ακριβός τρόπος χρηματοδότησης σε σχέση με την χρηματοδότηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η προσφυγή στον ELA δεν θεωρείται καλό σημάδι για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας καθώς σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει ρευστότητα από τους τακτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις