Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

27

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Κυρανάκης: Η μείωση της φορολογίας θα γίνει είτε το θέλουν οι εταίροι είτε όχι
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρανάκης: Η μείωση της φορολογίας θα γίνει είτε το θέλουν οι εταίροι είτε όχι

“Οι αγορές γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα είναι πραγματικά φιλοεπενδυτική, θα μειώσει φόρους και γραφειοκρατία, θα είναι μια κυβέρνηση που θα τιμά την υπογραφή της”, τονίζει, στη συνέντευξή του στο “Κεφάλαιο”, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Παράλληλα, σημειώνει ότι η μείωση φόρων και εισφορών θα οδηγήσει τελικά στην αύξηση […]

“Οι αγορές γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα είναι πραγματικά φιλοεπενδυτική, θα μειώσει φόρους και γραφειοκρατία, θα είναι μια κυβέρνηση που θα τιμά την υπογραφή της”, τονίζει, στη συνέντευξή του στο “Κεφάλαιο”, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η μείωση φόρων και εισφορών θα οδηγήσει τελικά στην αύξηση των εσόδων και της οικονομικής δραστηριότητας και επισημαίνει πως η Ν.Δ. έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει. “Δεν περιμένουμε να έρθουν όλοι μαζί μας και γνωρίζω ότι οι άνθρωποι της γενιάς μου έχουν κάθε λόγο να είναι δύσπιστοι. Θεωρώ ότι θα τους πείσουμε με τις πράξεις μας όταν έρθει η ώρα, γιατί τα λόγια δεν πείθουν πλέον κανέναν”, αναφέρει.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Κυρανάκη, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των Μνημονίων. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας…

Τον Αύγουστο τελειώνουν τα χρήματα, όχι τα μέτρα. Σε 11 μήνες από σήμερα μπαίνουν σε εφαρμογή νέες μειώσεις και περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Την ώρα που οι Τσίπρας-Καμμένος θα στήνουν φιέστα εξόδου στις αγορές και θα τυπώνουν πανηγυρικούς τίτλους “τέλους των Μνημονίων” σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, οι φορολογούμενοι θα αναρωτιούνται σε ποιο Μνημόνιο ανήκουν τα νέα μέτρα. Το θετικό είναι, όμως, ότι ταυτόχρονα θα τελειώνει και ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης. Οι αγορές γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας θα είναι πραγματικά φιλοεπενδυτική, θα μειώσει φόρους και γραφειοκρατία, θα είναι μια κυβέρνηση που θα τιμά την υπογραφή της. Οι διεθνείς επενδυτές ακούν ήδη τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους προσκαλεί να επενδύσουν από σήμερα στην Ελλάδα. Δική μας δουλειά θα είναι να μετατρέψουμε αυτές τις επενδύσεις σε δουλειές και ευκαιρίες που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, και ειδικά των νέων ανθρώπων.

Αυτοδύναμο σχήμα ή κυβέρνηση συνεργασίας; Ποια θεωρείτε ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα;

Ζητάμε καθαρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μια αυτοδύναμη Ελλάδα είναι το συμφέρον κάθε πολίτη. Υπό αυτή την έννοια, δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ούτε να καθυστερεί το κυβερνητικό έργο λόγω κομματικών διαφορών. Θέλουμε το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία να μεταφραστεί και σε μια μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, που θα προχωρά γρήγορα και αποφασιστικά. Έχουμε ήδη ανακοινώσει τα τρία πρώτα νομοσχέδια για τη φορολογία, την προσέλκυση και αδειοδότηση επενδύσεων και την οργάνωση του κράτους. Ακολουθούν κι άλλα. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα και χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη του κόσμου για να ξεκινήσουμε.

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η δυσπιστία των πολιτών, κυρίως των νέων, απέναντι στο πολιτικό σύστημα; Πώς μπορεί η Ν.Δ. να θέσει ανάχωμα στη λογική τού “όλοι ίδιοι είναι”;

Η εμπιστοσύνη χτίζεται βήμα-βήμα. Ξεκινήσαμε με τη Συμφωνία Αλήθειας. Συνεχίσαμε με κινήσεις συμβολισμού κατά της οικογενειοκρατίας, όπως ο αποκλεισμός συγγενών από την επόμενη κυβέρνηση. Δημιουργήσαμε το μητρώο πολιτικών στελεχών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα ψηφοδέλτιά μας άξιοι, ικανοί άνθρωποι και όχι μόνο συγγενείς και κολλητοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μεγάλη ανανέωση και για εκπροσώπους της νέας γενιάς σε κάθε ψηφοδέλτιο. Συγκρούστηκε με συνδικαλιστικά συμφέροντα ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα, όπως στο θέμα των πολυήμερων απεργιών στα μέσα μεταφοράς και τον καλοκαιρινό εφιάλτη με τα σκουπίδια. Απέδειξε ότι μπορεί να συμμαζέψει οικονομικά το κόμμα, ισοσκελίζοντας τον Προϋπολογισμό μας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, όπως είχε υποσχεθεί. Όχι, λοιπόν, δεν είναι όλοι ίδιοι. Έχει αλλάξει η Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσει να αλλάζει. Δεν περιμένουμε να έρθουν όλοι μαζί μας και γνωρίζω ότι οι άνθρωποι της γενιάς μου έχουν κάθε λόγο να είναι δύσπιστοι. Θεωρώ ότι θα τους πείσουμε με τις πράξεις μας όταν έρθει η ώρα, γιατί τα λόγια δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Μια από τις σημαίες του λόγου σας είναι η μείωση των φόρων. Αναρωτιέμαι σε συνθήκες έτσι κι αλλιώς περιοριστικές, λόγω των υψηλών πλεονασμάτων που έχουν υπογραφεί, πώς θα πείσετε τους εταίρους για αυτήν τη μείωση;

Η μείωση της φορολογίας θα γίνει είτε το θέλουν οι εταίροι είτε όχι. Αυτή είναι προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε ήδη ανακοινώσει 10 μέτρα εξορθολογισμού δαπανών του Δημοσίου, που απαντούν στο ερώτημα “πού θα βρείτε τα λεφτά”. Πιστεύουμε, όμως, ότι η μείωση φόρων και εισφορών θα οδηγήσει τελικά στην αύξηση των εσόδων και της οικονομικής δραστηριότητας. Οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα πληρώνουν πάρα πολλά. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό. Πέρα από τα λουκέτα, πέρα από τα χρέη που διογκώνονται, η πραγματική ζημιά είναι ότι κανείς δεν νιώθει ότι έχει κίνητρο να δουλέψει.

Αυτό θα αλλάξει. Οι χαμηλοί φόροι θα αυξήσουν το εισόδημα και οι Έλληνες θα νιώσουν ξανά ότι δουλεύουν για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, όχι για το κράτος. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα νιώσουν ξανά ελεύθεροι. Θα νιώθουν ότι η δική τους προσπάθεια, οι υπερωρίες, τα ξενύχτια στη δουλειά, θα οδηγούν σε δικά τους κέρδη, όχι σε προσλήψεις μετακλητών του κ. Τσίπρα.

Στο Σκοπιανό, κύριε Κυρανάκη. Εάν, όπως επεσήμανε και ο κ. Μητσοτάκης, το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι η προάσπιση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου, το μέγιστο μπορεί να είναι η επαναφορά στη γραμμή του 1992;

Το μέγιστο είναι μια λύση που θα έχει δύο βασικά συστατικά, τα οποία απαντούν σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά το 1992. Πρώτον, την εξάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου που καπηλεύεται την ιστορία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει αλλαγή Συντάγματος της γειτονικής χώρας, καμία αναφορά σε “Μακεδονικό Έθνος” ή μακεδονική γλώσσα, σημαίνει ότι όσα έχουμε δει με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναφορές σε σχολικά βιβλία ιστορίας, ονόματα σε αεροδρόμια και εθνικές οδούς, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν.

Δεύτερον, ότι η όποια λύση θα λειτουργεί έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όλα τα κράτη που έχουν αναγνωρίσει τη FYROM ως “Macedonia” θα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το νέο όνομα, το ίδιο και οι γείτονές μας. Αυτή είναι η θέση μας. Αν δεν υπάρχουν αυτά, δεν υπάρχει λύση, όποιο όνομα και αν προταθεί. Και, άρα, δεν υπάρχει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που επιβεβαίωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η στάση της Συμμαχίας είναι κεκτημένο της κυβέρνησης Καραμανλή απέναντι στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι, απέναντι στη θέληση των ΗΠΑ και του προέδρου Μπους και απέναντι σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου, που υποστήριζαν ότι πρέπει η γειτονική χώρα να ονομάζεται “Μακεδονία”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις