Η πλειοψηφία των Σκοπιανών θέλει αλλαγή ονόματος άμεσα

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η πλειοψηφία των Σκοπιανών θέλει αλλαγή ονόματος άμεσα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Η πλειοψηφία των πολιτών στα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσκόπηση, θέλουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας με σκοπό την άμεση ένταξη σε ΕΕ-ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Societas Civilis» στα Σκόπια, έδειξε ότι το 61% των πολιτών στηρίζουν τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας με στόχο την ταχύτερη ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από αυτούς […]

03.02.2018 | 14:59

Η πλειοψηφία των πολιτών στα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσκόπηση, θέλουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας με σκοπό την άμεση ένταξη σε ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Societas Civilis» στα Σκόπια, έδειξε ότι το 61% των πολιτών στηρίζουν τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας με στόχο την ταχύτερη ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από αυτούς το 43% στηρίζει πλήρως και το 18% στηρίζει μερικώς.

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και διεξήχθη το διάστημα 19-26 Ιανουαρίου 2018 σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στήριξη σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας με στόχο την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εξέφρασε το 50% των πολιτών σλαβικής καταγωγής (30% πλήρως, 20% μερικώς) και το 95% των πολιτών αλβανικής καταγωγής (84% πλήρως, 11% μερικώς).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε δημοσκοπήσεις σχετικά με το θέμα της αλλαγής του ονόματος.

Επίσης, στο ερώτημα εάν με την αλλαγή του ονόματος θα αλλάξει και το νόημα των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός λαός», το 34% απάντησε ότι θα αλλάξει εντελώς, το 19% ότι θα αλλάξει μερικώς, το 33% ότι δεν θα αλλάξει καθόλου, ενώ 4% ότι μερικώς δεν θα αλλάξει.

Το 60% των σλαβικής καταγωγής ερωτηθέντων θεωρούν ότι με την αλλαγή της ονομασίας θα αλλάξει και η ταυτότητα (το 40% ότι θα αλλάξει πλήρως, το 20% ότι θα αλλάξει μερικώς), ενώ το 35% πιστεύει το αντίθετο.

Όσον αφορά τους αλβανικής καταγωγής πολίτες, το 30% θεωρεί ότι η ταυτότητα θα αλλάξει (13% πλήρως, 17% μερικώς), 48% εκφράζει την άποψη ότι η ταυτότητα δεν θα αλλάξει καθόλου, ενώ 10% ότι μερικώς δεν θα αλλάξει.

Exit mobile version