Μια ακόμη δύσκολη κατάσταση και αυτήν την φορά στο εσωτερικό του κόμματός του έχει να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την απόφασή του να διαγράψει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο το «διαζύγιο» αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο, αφού οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές, αλλά και τις πρωθυπουργικές επιλογές.
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τελευταία συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, που έβαλε ευθέως κατά του πρωθυπουργού, αφού δήλωσε ότι «χαριεντιζόταν» με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Αλβανό πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, αλλά και κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για τις δηλώσεις του περί «μειοδοτών».
«Μονόδρομος» η απόφαση
Αυτές οι τοποθετήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, διεμήνυαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφού εκθέτουν όχι μόνο την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά και την ίδια την χώρα. Γι’ αυτό άλλωστε και η απόφαση του πρωθυπουργού «ήταν μονόδρομος»’ αναφέρουν οι ίδιες πηγές’ που εκτιμούν την κίνηση αυτή ως απολύτως σωστή και επιβεβλημένη. Και εξηγούν ότι με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και τα όρια της κριτικής’ ακόμη και από τους πρώην πρωθυπουργούς και γενικότερα από τους υπουργούς’ τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος.
Αναστάτωση στο εσωτερικό της ΝΔ
Πάντως η διαγραφή Σαμαρά προκαλεί αναστάτωση στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο και αν από το Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι «προχωράμε παρακάτω». Και η ανησυχία έγκειται αφενός στο αν θα ακολουθήσουν την πορεία Σαμαρά οι βουλευτές που συμφωνούν με ορισμένες απόψεις του, όσο και στο τι θα πράξει σε πολιτικό επίπεδο ο πρώην πρωθυπουργός τους επόμενους μήνες.
Ο πιο σταθερός πολιτικός πυλώνας
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ είναι ο πιο σταθερός πολιτικός πυλώνας στη χώρα και επομένως οποιαδήποτε αμφισβήτηση θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας και ότι κανένας βουλευτής δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό που αποτελεί παραδοσιακά και ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί έτσι θα « χρεωθούν» τη διασάλευση αυτής της σταθερότητας που εκπέμπει η κυβέρνηση.
Οι εκτιμήσεις για διαρροές ψήφων
Παρόμοια είναι και η απάντηση στο ερώτημα για ενδεχόμενη διαρροή ψηφοφόρων από την ΝΔ προς τα δεξιά της. Η εκτίμηση εδώ είναι ότι οι διαρροές που έχει η ΝΔ προς τα δεξιά υπάρχουν αρκετούς μήνες και δεν είναι τμήμα του συντηρητικού ακροατηρίου, γιατί αυτό δεν επηρεάζεται από ακραίες τοποθετήσεις και σενάρια που βασίζονται σε ανυπόστατες καταστάσεις. Οι ίδιες πηγές δείχνουν μάλιστα και τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου η ΝΔ κατέγραψε υψηλά ποσοστά στον λεγόμενο «συντηρητικό χώρο». Όπως μάλιστα εκτιμούν κορυφαία στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να προχωρήσει στον σχηματισμό κόμματος, αλλά ούτε και να δηλώσει την στήριξή του σε κανένα από τα κόμματα που βρίσκονται στα «δεξιά» του κυβερνώντος κόμματος.
Ανοιχτό θέμα
Σε κάθε περίπτωση το θέμα Σαμαρά θα μείνει αρκετό διάστημα στην επικαιρότητα και το πρώτο δυνατό τεστ για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θα είναι η επικείμενη ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ούτε μια απώλεια ψήφου, ωστόσο αν κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιωθεί, τότε το πρόβλημα θα διογκωθεί. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτό το κεφάλαιο, τόσο το καλύτερο διαμηνύουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε λίγο καιρό θα ανοίξει η συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, που επίσης αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.