Στον απόηχο της ομιλίας του στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, όπου και επανήλθε στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι τα μέλη της αγαπούν κι αυτά την πατρίδα. Συγκεκριμένα, ο μεγάλος συνθέτης δήλωσε ότι η πλατεία Συντάγματος έχει για εκείνον ιδιαίτερη, συμβολική και συναισθηματική αξία, λέγοντας ότι «το Σύνταγμα […]
Στον απόηχο της ομιλίας του στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, όπου και επανήλθε στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι τα μέλη της αγαπούν κι αυτά την πατρίδα.
Συγκεκριμένα, ο μεγάλος συνθέτης δήλωσε ότι η πλατεία Συντάγματος έχει για εκείνον ιδιαίτερη, συμβολική και συναισθηματική αξία, λέγοντας ότι «το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943. Τότε που οι Γερμανοί θέλησαν να την δώσουν στους Βούλγαρους. Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα».
Όσον αφορά στις απειλές σε βάρος της ζωής του, ο μουσικοσυνθέτης και πρώην υπουργός και βουλευτής δηλώνει: «Κι άλλη φορά που οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν, βλέπεις εκείνο το παράθυρο εκεί; Τους είπα “ανοίγω το παράθυρο για ευκολία, παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. “Πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε”. Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».
Σχετικά με την κριτική για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, διερωτάται ο Μίκης Θεοδωράκης διερωτάται: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300. Όταν είναι ένα εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;» και επισημαίνει: «Θα μου πείτε… γιατί τη Χρυσή Αυγή που αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Είναι η πατρίδα και όλοι οι άλλοι είναι… Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».
«Ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση από το 1944 μέχρι το 1992, που πάλι εγώ ως βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας επέβαλα τον όρο “Mακεδονία” κι έγινε μετά δεκτό και από το συμβούλιο των αρχηγών. Πώς να δεχτούν αυτοί πως ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ ήμασταν υπερπατριώτες» καταλήγει ο συνθέτης.