«Παραμύθια της Χαλιμάς», χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης τα όσα του καταλογίζονται στην δικογραφία για την Novartis, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κλήθηκε, κατά την διάρκεια της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, να απαντήσει για την υπόθεση και την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, με βάση καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Κληθείς να απαντήσει […]
«Παραμύθια της Χαλιμάς», χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης τα όσα του καταλογίζονται στην δικογραφία για την Novartis, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κλήθηκε, κατά την διάρκεια της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, να απαντήσει για την υπόθεση και την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, με βάση καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν ισχύει ότι έλαβε 2 εκατ. ευρώ από την ελβετική εταιρεία ώστε να επισπεύσει ως υπουργός Υγείας την αποπληρωμή της με το ποσό των 65 εκατ. ευρώ από οφειλές του Δημοσίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι καταβλήθηκαν χρήματα στη Νοvartis – όπως και σε όλες τις φαρμακευτικές στις οποίες όφειλε το Δημόσιο – αλλά όχι το ποσό των 65 εκατ. ευρώ και δήλωσε πως η αποπληρωμή κατέστη απαιτητή λόγω «μνημονιακής υποχρέωσης». «Πληρώσαμε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2013, ένα μεγάλο ποσό. Περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές, από το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που όφειλε συνολικά το Δημόσιο. Δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση. Όλη αυτή η ιστορία είναι παραμύθια της Χαλιμάς» κατέθεσε στην Εξεταστική και προσέθεσε: «Εάν έδινα μόνο σε μια εταιρεία και δεν έδινα σε καμία άλλη θα είχε γίνει χαμός… Δείτε εάν υπήρχε την εποχή εκείνη καμία αντίδραση…».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική, ζήτησε να προχωρήσει το κόμμα τους στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis λέγοντας ότι «δεν φοβάται το δικαστήριο». Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος δέχεται την άρση της βουλευτικής ασυλίας του για την υπόθεση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε να συναινέσει, εξηγώντας πως υπάρχει συγκεκριμένος νόμος περί ευθύνης υπουργών και στο Σύνταγμα και στο νόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. «Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες λένε ότι δεν μπορεί να γίνει με μια δήλωσή μου άρση της βουλευτικής ασυλίας. Εγώ και να θέλω δεν θα μπορούσα, με το νόμο περί ευθύνης υπουργών να δικαστώ παρά μόνο σε Ειδικό Δικαστήριο… Εγώ θα κάνω το παν για να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια και να δικαστεί, δεν θέλω καμία ασυλία και καμία παραγραφή» είπε και τόνισε: «Εγώ θέλω να γίνει Προκαταρκτική Επιτροπή, να ανοίξει αυτή η υπόθεση και μετά να κλείσει με ό,τι μπορεί να γίνει νόμιμα».
Ένταση ανάμεσα σε Γεωργιάδη- Καββαδία
Πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.
Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυρία Καββαδία ότι το 2004 διορίστηκε στην ΕΡΤ με φαξ που έφυγε από το γραφείο του συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Ανδριανό.
«Πώς διοριστήκατε στην ΕΡΤ;»
Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν κατά την κατάθεση του κ. Γεωργιάδη, η κυρία Καββαδία τον ρώτησε για τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σηκώνοντας ένα χαρτί που είχε μπροστά του, τη ρώτησε αν στο παρελθόν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για διορισμούς. «Θεωρείτε ότι έχουν γίνει τέτοιες παρεμβάσεις στο ελληνικό δημόσιο; Θέλετε να μας πείτε πώς διοριστήκατε στην ΕΡΤ το 2004;» είπε.
«Δεν διορίστηκα. Ήμουν συμβασιούχος», απάντησε η κυρία Καββαδία.
Ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε, ρωτώντας την πώς έγινε η ανανέωση. «Δεν πήγατε στο γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού και δώσατε το βιογραφικό σας; Δεν έφυγε φαξ από το γραφείο του κ. Ανδριανού με το βιογραφικό σας προς τον Πρόεδρο της ΕΡΤ;» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εδώ το έχω το φαξ . Μη μου το παίζετε παρθένα». Σε αυτό το σημείο, ζήτησε συγνώμη για το χαρακτηρισμό «παρθένα» και τον ανακάλεσε, λέγοντας ότι εννοούσε «ανήξερη».
«Τότε η ΝΔ δεν ήταν παράρτημα του ΛΑΟΣ»
Η κυρία Καββαδία παραδέχθηκε ότι το 2004 δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και ενημερώθηκε για την επιστροφή της στην ΕΡΤ, όπου είχε προσληφθεί ως συμβασιούχος. «Ήταν μια εποχή που η Ν.Δ δεν ήταν παράρτημα του ΛΑΟΣ και στα ηγετικά κλιμάκια υπήρχαν ακομπλεξάριστοι, οι οποίοι αναγνώριζαν την ποιότητα των αντιπάλων της. Αναγνώριζαν την αξία του πολιτικού τους αντιπάλου. Τη σέβονταν και δεν εμφορούνταν από ακροδεξιές ιδεολογίες», είπε.
«Χαίρομαι που παραδεχθήκατε»
«Χαίρομαι που παραδεχθήκατε ότι με φαξ του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού πήγατε στην ΕΡΤ», ανταπάντησε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντάς της ότι δεν την παίρνει να ρωτάει με ύφος για τις προσλήψεις. «Δεν σας παίρνει να με ρωτάτε με ύφος για μετακλητούς υπαλλήλους. Θα έπρεπε αυτούς τους 23 να πάτε και να τους υπερασπιστείτε. Όχι να τους διασύρετε, πρόσθεσε.
Καββαδία: Η δική μου διαδρομή ήταν κρυστάλλινη
Γεωργιάδης: Τη μάθαμε τώρα. Ρουσφέτι ήσουν . Διορίστηκες με φαξ και μου κάνεις ερωτήσεις με ύφος για μετακλητούς.
Καββαδία: Δεν ντρέπεσαι
Γεωργιάδης : Θα πεις εσύ σε μένα για ντροπή. Αρνούμαι να δεχθώ ερωτήσεις από εσάς για προσλήψεις.