Του Γιάννη Ντσούνου Η φράση που ακούστηκε περισσότερο από τους βουλευτές της ΝΔ στην συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis ήταν ότι θα η υπόθεση θα φτάσει «μέχρι τέλους». Και είναι μια φράση επί της ουσίας και όχι μόνο για να ακουστεί από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του […]
Του Γιάννη Ντσούνου
Η φράση που ακούστηκε περισσότερο από τους βουλευτές της ΝΔ στην συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis ήταν ότι θα η υπόθεση θα φτάσει «μέχρι τέλους». Και είναι μια φράση επί της ουσίας και όχι μόνο για να ακουστεί από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πώς όμως εννοούν στη ΝΔ την φράση αυτή και τι σκοπεύουν να κάνουν από εδώ και στο εξής;
Καταρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι σε αυτήν την υπόθεση η ΝΔ είναι ενωμένη και δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για κανέναν από τους πολιτικούς που αναφέρονται στην δικογραφία και ανήκουν στους κόλπους της. Τον Αντώνη Σαμαρά, που ξεκίνησε πρώτος τον χορό των μηνύσεων, ακολούθησαν και οι υπόλοιποι και έτσι ακόμη και αν η προανακριτική αποφασίσει να επιστρέψει την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη, οι μηνύσεις θα είναι εν ισχύ και θα εκδικαστούν κανονικά.
Από την ΝΔ κρατούν μια κοινή στάση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια «στημένη σκευωρία», όπου το πολιτικό σύστημα αφενός και η δικαιοσύνη αφετέρου οφείλουν να ανακαλύψουν τους σκευωρούς και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.
Επιπλεόν κατηγορία προς τη κυβέρνηση από την ΝΔ είναι η ωμή, όπως την χαρακτηρίζουν, παρέμβαση στην δικαιοσύνη και η συνταγματική εκτροπή κατά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή.
Ωστόσο εκτός από την δικαστική οδό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να αποδομήσει και πολιτικά αυτήν την κυβερνητική κίνηση, που στράφηκε κατά των πολιτικών της αντιπάλων.
Όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας κατανοεί ότι ο χρόνος του στην κυβέρνηση είναι λίγος και ότι οι εκλογές πλησιάζουν.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια, υποστηρίζουν στην ΝΔ, να ανακόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να εμφανίσει ένα νέο αφήγημα, με το οποίο θα προσπαθήσει εκ νέου να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού.
Επιχειρηματολογούν δε ως εξής: Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε στις αρχές του φθινοπώρου να παρουσιάσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου στις αγορές και της πλήρους απαλλαγής από τα μνημόνια και την επιτροπεία της χώρας, στα οποία μας είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το αφήγημα αποτυγχάνει πολύ γρήγορα, καθώς το σύνολο των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διατείνονται ότι η χώρα μας θα χρειαστεί ένα είδος «στηρίγματος» ή «εγγυήσεων» για να δανειοδοτηθεί με ασφάλεια από τις αγορές. Πολύ γρήγορα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφαιρούν από το «λεξιλόγιό» τους την φράση «καθαρή έξοδος».
Ακολουθεί ένα νέο αφήγημα, αυτήν τη φορά με αφορμή ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα, όπως είναι η ονοματοδοσία των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός ξεκινά με πανηγυρισμούς ότι τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της γειτονικής χώρας, χωρίς ωστόσο να υπολογίσει τρεις παράγοντες.
Τον ελληνικό λαό, που διαμαρτυρήθηκε μέσω των συλλαλητηρίων, την αξιωματική αντιπολίτευση που ζήτησε άμεση αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας για να συνεχιστεί η συζήτηση για το όνομα, αλλά και των ίδιων των Σκοπιανών, που παρά τις καλές τους προθέσεις δεν δείχνουν καμία διάθεση αλλαγής του Συντάγματός τους και της αφαίρεσης των αλυτρωτικών αναφορών.
Άρα και αυτό το αφήγημα περί επίλυσης ενός σημαντικού εθνικού θέματος δείχνει να μην «βγαίνει» στον πρωθυπουργό.
Και έτσι, λένε στη ΝΔ, έπρεπε να εφευρεθεί ένα νέο αφήγημα και αυτό αποφασίστηκε να είναι το δίλημμα «καθαροί»-«βρώμικοι».
Μέσω της υπόθεσης Novartis ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υποστηρίξουν ότι όλο το προηγούμενο πολιτικό σύστημα από την κορυφή ως τους βουλευτές έχουν πιθανή εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο που ζημίωσε την χώρα, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν στοχοποιηθεί ή κατηγορηθεί για ανάλογες υποθέσεις. Επιπλέον, εμφανίζεται το κυρίαρχο κόμμα της συμπολίτευσης ως φορέας της κάθαρσης του συνόλου του πολιτικού συστήματος.
Γι’ αυτούς τους λόγους, ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς, στη ΝΔ θα επιμείνουν στο δόγμα «μέχρι τέλους», ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές χωρίς ψευτοδιλήμματα.