Ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν φέτος θα είναι χαμηλότερος κατά 50% σε σχέση με τα αρχικά πλάνα των τραπεζών. Και αυτό διότι καθυστέρησε η έναρξη του ηλεκτρονικού συστήματος διενέργειάς τους, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανεστάλη η αποχή της πλειονότητας των συμβολαιογραφικών ενώσεων. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να κλείσει με 1.000 πλειστηριασμούς, […]
Ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν φέτος θα είναι χαμηλότερος κατά 50% σε σχέση με τα αρχικά πλάνα των τραπεζών.
Και αυτό διότι καθυστέρησε η έναρξη του ηλεκτρονικού συστήματος διενέργειάς τους, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανεστάλη η αποχή της πλειονότητας των συμβολαιογραφικών ενώσεων.
Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται να κλείσει με 1.000 πλειστηριασμούς, στο δεύτερο τρίμηνο θα γίνουν 2.000, στο τρίτο τρίμηνο λόγω των διακοπών του Αυγούστου 1.500 και στο τέταρτο τρίμηνο 4.000.
Σύνολο 8.500
Για την ερχόμενη χρονιά, οι τράπεζες στοχεύουν σε τουλάχιστον 25.000 πλειστηριασμούς, καθώς το σύστημα θα τρέχει με κανονικούς ρυθμούς μετά την εφετινή δοκιμαστική περίοδο του.
Δείτε επίσης:
ΑΑΔΕ: Πλειστηριασμοί μόνο για στρατηγικούς κακοπληρωτές
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των ακινήτων μεταβιβάζεται σε τρίτους, ενώ περίπου οι μισοί πλειστηριασμοί ως και την περασμένη Τετάρτη ήταν άγονοι, καθώς δεν εκδηλώθηκε από κανέναν ενδιαφέρον συμμετοχής.
Ούτε από την ίδια την επισπεύδουσα τράπεζα.
«Αν το ποσοστό των ενεχύρων που μεταβιβάζονται σε τρίτους μέσω των πλειστηριασμών αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους στο 20%, θα πρόκειται για επιτυχία.
Του χρόνου θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί στο 50%, για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει για τα έσοδά μας» υπογραμμίζει τραπεζικό στέλεχος.
Σε αυτό θα συμβάλει σημαντικά και το γεγονός ότι στους δεύτερους και τρίτους γύρους ενός πλειστηριασμού η ελάχιστη τιμή μειώνεται σημαντικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές.