Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχεδόν 8 στους 10 θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 18%. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την ώρα που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια που δεν θα υπάρχει προστασία από ένα πλαφόν και κάτω όπως αναφέρει ο Θανάσης Παπαδής. Με […]
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχεδόν 8 στους 10 θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 18%.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την ώρα που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια που δεν θα υπάρχει προστασία από ένα πλαφόν και κάτω όπως αναφέρει ο Θανάσης Παπαδής.
Με λίγα λόγια μείωση θα δουν και αυτοί που λαμβάνουν σύνταξη σήμερα 600 ή 700 ευρώ.
Δηλαδή κάποιος που έχει σήμερα σύνταξη, 700 ευρώ και μετά τον επανυπολογισμό προκύψει μείωση 18%, θα δει την σύνταξή του να υποχωρεί στα 574 ευρώ, κάποιος που λάμβανε 1.000 ευρώ θα πέσει στα 820 ευρώ, ενώ αν κάποιος λαμβάνει 1.500 ευρώ, θα πέσει στα στα 1.230 ευρώ, ενώ αν κάποιος λαμβάνει 2.000 ευρώ τον μήνα, θα δει τις απολαβές τους να υποχωρούν στα στα 1.640 ευρώ.
Η λυπητερή για τους συνταξιούχους είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019.
«Οι συντάξεις θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής, εφόσον…»
Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, βάση των οποίων θα προκύψουν οι μειώσεις. Κάτι περισσότερο από ένας στους 10 θα έχουν –οριακές ή και καθόλου μεταβολές- ενώ σχεδόν ένας στους 10 που θα δικαιούται αύξηση στη σύνταξή του λόγω του επανυπολογισμού, δεν θα πάρει παρά ένα μέρος καθώς ο νόμος –κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της κυβέρνησης- προβλέπει ότι σε περίπτωση θετικής διαφοράς αυτή θα αποδίδεται στον δικαιούχο σε πέντε ετήσιες δόσεις.
Τα στατιστικά ευρήματα αποτυπώνουν την εικόνα της κατάστασης που θα δημιουργηθεί από το νέο έτος στις τάξεις των συνταξιούχων λόγω της επικείμενης κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το να μην εφαρμοστεί το μέτρο είναι πλέον …όνειρο καθώς ακόμη και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει αποδεχτεί ότι δεν θα θέσει καν το ζήτημα για να μην προκληθούν καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.
Οι υπολογισμοί της προσωπικής διαφοράς έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό –άλλωστε και από την πλευρά των δανειστών ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση- αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για το τι τους περιμένει για ευνόητους λόγους. Κανονικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μάθουν πολλούς μήνες νωρίτερα για την προσωπική διαφορά που τους υπολογίζει το ασφαλιστικό ταμείο καθώς και το ποσό που πρόκειται να «κουρευτεί» από το τέλος της φετινής χρονιάς.
Σύνταξη στις 29 Μαρτίου – Ποιους αφορά
Η μέγιστη περικοπή, θα φτάσει στο 18% ενώ θα θιγούν τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις. Προστασία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει καθώς για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, θα πληγεί το εισόδημα και ανθρώπων που εισπράττουν σύνταξη της τάξεως των 600-700 ευρώ τον μήνα.
Ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι, η υπουργός Εργασίας φρόντισε σε συνέντευξη που παραχώρησε να μιλήσει για τις «συντάξεις που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για τους ηλικιωμένους, εφόσον βέβαια συνοδευτεί από βελτίωση του επιπέδου των αμοιβών και συνδυαστεί με πρόσθετες μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους από τον κοινωνικό προϋπολογισμό».
Το πώς συνδυάζεται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο οποίο αναφέρεται η υπουργός με τις περικοπές του 18% στις συντάξεις των 700 ευρώ –οι οποίες ύστερα από αυτή τη μείωση θα πέσουν στα 580 ευρώ- ή την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ που επίσης θα δρομολογηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, είναι κάτι που μόνο η ίδια υπουργός γνωρίζει.
Η νέα πραγματικότητα, είναι πολύ σκληρή και αποτυπώνεται σε ένα και μόνο παράδειγμα: Ασφαλισμένος με 33 έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 1.290 ευρώ λαμβάνει 1.059,25 ευρώ σημερινή σύνταξη λόγω των μνημονιακών περικοπών που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού όπως προκύπτει από τον νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξή του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 780 ευρώ.
Πρόκειται για περικοπή της τάξεως του 26-27% η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω του «κόφτη που υπάρχει στο ποσοστό περικοπής. Το -18% συγκρατεί τη σύνταξη στα 868,59 ευρώ. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα χάσει 2.248 ευρώ από τις μεικτές αποδοχές ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από δύο συντάξεις.
Συντάξεις: 60.000.000 ευρώ θα επιστραφούν από τις παράνομες κρατήσεις
Τα δύο σενάρια για την επιστροφή των αναδρομικών
Δύο σενάρια για την επιστροφή των αναδρομικών από τις παράνομες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους και τα οποία κινούνται από 192 ευρώ έως και 1.880 για κάποιες περιπτώσεις εξετάζει η κυβέρνηση.
Το πρώτο αφορά στην εφάπαξ πληρωμή και το δεύτερο καταβολή σε δόσεις και συμψηφιστικά με τις περικοπές που έρθουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η καταγραφή του συνολικού κόστους από τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις και η αποτύπωση των τελικών ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το αν η μείωση αφορά στην κύρια ή την επικουρική τους σύνταξης.
Τα σενάρια επιστροφής των αναδρομικών, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι:
Να επιστραφούν εφάπαξ τα αναδρομικά από 1/6/2018 και μετά.
Να δοθούν τα αναδρομικά σε 12 δόσεις ή περισσότερους μήνες και να συμψηφιστούν με τις νέες περικοπές συντάξεων του 2019 που θα τρέξουν από το Δεκέμβριο του 2018 με ποσοστό έως 18%.
Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά
Συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ, των Τραπεζών, του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ θα έχουν επιστροφές κατά κύριο λόγο από τις παράνομες κρατήσεις, στις κύριες συντάξεις, γιατί τα Ταμεία τους, όπως φαίνεται σε δεκάδες ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων επιβάλλουν τις μειώσεις του ν. 4093 όχι στο νέο άθροισμα συντάξεων που έχουν μετά τη μείωση των επικουρικών αλλά στο παλιό άθροισμα.
Τα αναδρομικά στις επικουρικές αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους με επικουρική από το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ) από επικουρικά των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και από επικουρικά Ταμεία τραπεζών (ΕΛΕΜ-ΑΤΕ, πρώην Πίστεως λαο Εμπορικής).