Η αυτοκτονία στην πλατεία Συντάγματος έξι χρόνια πριν, είχε προκαλέσει «σεισμό» στη χώρα. Ο Δημήτρης Χριστούλας συνταξιούχος φαρμακοποιός, ο οποίος έδωσε τέρμα στη ζωή του στην πλατεία Συντάγματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας- όπως έλεγε στο σημείωμα που άφησε- για τις μνημονιακές πολιτικές. Έστρεψε την καραμπίνα επάνω του στην πλατεία Συντάγματος λίγα μέτρα μακρυά από τη Βουλή. […]
Η αυτοκτονία στην πλατεία Συντάγματος έξι χρόνια πριν, είχε προκαλέσει «σεισμό» στη χώρα.
Ο Δημήτρης Χριστούλας συνταξιούχος φαρμακοποιός, ο οποίος έδωσε τέρμα στη ζωή του στην πλατεία Συντάγματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας- όπως έλεγε στο σημείωμα που άφησε- για τις μνημονιακές πολιτικές.
Έστρεψε την καραμπίνα επάνω του στην πλατεία Συντάγματος λίγα μέτρα μακρυά από τη Βουλή.
Το σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη του σακακιού του έγραφε:
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηρίχτηκε σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα…Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης …δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για την διατροφή μου».
Όπως έγινε γνωστό από μαρτυρίες της κόρης του, ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας ήταν έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, με ενεργή συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.
Η αυτοκτονία, σύμβολο των «δολοφονικών πολιτικών των μνημονίων»
Έτσι τη χαρακτήριζαν τουλάχιστον οι αγανακτισμένοι. Από τη μία, οι αντιμνημονιακοί απέδιδαν την τραγωδία στην πολιτική κατάσταση που θα προκαλέσει – όπως έλεγαν- κι άλλους θανάτους.
Από την άλλη, υπήρχαν αυτοί που υποστήριζαν πως ο συνταξιούχος δεν είχε την απόλυτη συναισθηματική ισορροπία, αντιδρώντας έντονα στην αξιοποίηση τέτοιων τραγικών περιστατικών στην πολιτική αντιπαράθεση.
Πάντως ο συνταξιούχος δεν αντιμετώπιζε σε κάθε περίπτωση πρόβλημα επιβίωσης.
Ο θάνατός του Δημήτρη Χριστούλα στις 4 Απριλίου του 2012, προκάλεσε κοσμοσυρροή με εκατοντάδες να τοποθετούν άνθη και σημειώματα στο σημείο της αυτοκτονίας.
Το ίδιο βράδυ ακολούθησαν συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η πολιτική κηδεία του Δημήτρη Χριστούλα έγινε στις 7 Απριλίου από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί. Η Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε την πράξη του “βαθύτατα πολιτική ενέργεια”.
Έξι χρόνια μετά την αυτοκτονία, συγγενείς και φίλοι του βρέθηκαν στο Σύνταγμα όπου άφησαν σημειώματα και λουλούδια στο σημείο της αυτοκτονίας.
“Συνειδητή πολιτική πράξη” χαρακτήρισε την αυτοκτονία του πατέρα της η κόρη του, Έμμυ.