Ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε τα Σκόπια να δείξουν σοβαρότητα. “Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων”. Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τα Σκόπια. «Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων […]
Ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε τα Σκόπια να δείξουν σοβαρότητα.
“Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων”.
Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τα Σκόπια.
«Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημόσιων δηλώσεων. Θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση.
Ζάεφ: Τα δύο σημεία που διαφωνούμε με την Ελλάδα
Η αντίδραση του κ. Κοτζιά έρχεται έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων τάχθηκε κατά της ονομασίας erga omnes και της αλλαγής του συντάγματος, κάτι που ζητά η Αθήνα.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμη στη Ρωσία, την Τουρκία αλλά και την κατάσταση στη Συρία, μιλώντας στους ομολόγους τους.
«Οι αποφάσεις που παίρνουμε πρέπει να εφαρμόζονται. Πολλές χώρες πιέζουν για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.
Σκοπιανό: Tα «αγκάθια» της λύσης – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
Έδειξα ότι η Ελλάδα είναι μόλις η 26η χώρα σε όγκο εμπορίου με τη Ρωσία και μόλις η 27η στην ανάπτυξη του εμπορίου. Η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ αναπτύσσουν το εμπόριο με τη Ρωσία πέρα και έξω από το θέμα των κυρώσεων», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, υπογράμμισε στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ ότι «πέρα από την καταδίκη της χρήσης χημικών, που πρέπει να είναι ολοκληρωτική, πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια όπως και αυτή στο Αφρίν.
Πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό. Υπογράμμισα ότι ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του δικαίου πολέμου και ότι η Τουρκία με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, γιατί καταπάτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης».