Του Πέτρου Καρσιώτη Αν αποφασίσετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα ή παντός άλλου είδους τροχοφόρο, προσοχή στο… πληκτρολόγιο! Ο λόγος, βέβαια, για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω διαδικτύου, όπου, ναι μεν πολλοί με καθαρούς όρους ανεβάζουν τις αγγελίες τους, αλλά επίσης και αρκετοί εξαπατούν πολίτες που… κλαίνε τα χρήματά τους! Μια τριλογία… απάτης […]
Αν αποφασίσετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα ή παντός άλλου είδους τροχοφόρο, προσοχή στο… πληκτρολόγιο!
Ο λόγος, βέβαια, για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω διαδικτύου, όπου, ναι μεν πολλοί με καθαρούς όρους ανεβάζουν τις αγγελίες τους, αλλά επίσης και αρκετοί εξαπατούν πολίτες που… κλαίνε τα χρήματά τους!
Μια τριλογία… απάτης σε βάρος εκατοντάδων υποψήφιων αγοραστών, που «θαμπώνονται» εύκολα από τις απίστευτα χαμηλές τιμές, σε σχέση με της πραγματικής αγοράς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστά την προσοχή των χρηστών στα όποια… κόλπα των επιτηδείων.
Διαβάστε ακόμα
Λεπτομέρειες – σοκ για το νεκρό βρέφος: Τι αναφέρει ο δικηγόρος της 22χρονης
Αγγελίες για υποτιθέμενες πωλήσεις τροχοφόρων
Τα στοιχεία έρχονται, κατ’ αρχήν, από τη Λάρισα.
Λέει η Αστυνομία: Τα μέλη της οργάνωσης(σ.σ Βούλγαροι και ημεδαποί), από το 2017, αναρτούσαν αγγελίες σε ιστοσελίδες, που αφορούσαν υποτιθέμενες πωλήσεις αυτοκινήτων, δικύκλων, μηχανημάτων έργων, γεωργικών ελκυστήρων και λοιπών οχημάτων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Έπειθαν τα θύματα να καταθέσουν προκαταβολές
Στη συνέχεια, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, έπειθαν τα θύματά τους να καταθέτουν χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για οριστικοποίηση της αγοραπωλησίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Μετά την κατάθεση των χρημάτων, διέκοπταν κάθε τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες και είτε διέγραφαν οριστικά την ηλεκτρονική αγγελία πώλησης του οχήματος, είτε άλλαζαν σ’ αυτή τον αριθμό τηλεφώνου του πωλητή.
Αγόραζαν τροχοφόρα με πλαστά εμβάσματα
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους διάφορα οχήματα, κυρίως δίκυκλες μοτοσικλέτες, ως υποψήφιοι αγοραστές, δίνοντας ως αντίτιμο πλαστά-εικονικά τραπεζικά εμβάσματα για την δήθεν αγοραπωλησία.
Αγγελία για τη μεταπώληση στο Διαδίκτυο
Στη συνέχεια, αναρτούσαν αγγελία για τη μεταπώληση του οχήματος στο διαδίκτυο!!! Η δεύτερη υπόθεση αναφέρεται σε εξάρθρωση άλλης οργάνωσης από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής.
Συνελήφθησαν τριάντα τρεις εμπλεκόμενοι.
Διαβάστε ακόμα
Σάλος με τον συνδικαλιστή: «Πάτησε» τον Άγνωστο Στρατιώτη! (pic)
Στα 2 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη της σπείρας
Από το 2015, έχουν διαπράξει περισσότερες από διακόσιες τριάντα επτά απάτες, έχοντας αποκομίσει ποσό αν των 2.000.000,00 €.
Ψάχνουν απάτες σε όλη τη χώρα
Παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή τους σε εκατοντάδες ακόμη παράνομες πράξεις που έχουν διαπραχθεί με την ίδια μεθοδολογία σε ολόκληρη τη χώρα!
Προέκυψε ότι δρούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα, ως εξής:
Άλλοι εντόπιζαν ή ανέβαζαν αγγελίες
Άλλοι αναζητούσαν, εντόπιζαν και ανέβαζαν ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων, άλλοι είχαν αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τα υποψήφια θύματα, άλλοι εμφανίζονταν και έκαναν τους καταξιωμένους επιχειρηματίες, η τους ιδιοκτήτες οχημάτων.
Ψευδείς αγγελίες πώλησης σε…. απίστευτες τιμές
Αναρτούσαν σε διαδικτυακές ιστοσελίδες αγγελιών, ψευδείς αγγελίες πώλησης παντός τύπου μεταχειρισμένων οχημάτων και εξαρτημάτων αυτών σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της υπόλοιπης αγοράς, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον πληθώρας υποψήφιων αγοραστών.
Από όλα είχε ο… μπαξές
Έθεταν προς πώληση οχήματα παντός τύπου, καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας των υποψήφιων αγοραστών που αναζητούν κάποιο όχημα και πιο συγκεκριμένα, αναρτούσαν προς πώληση, οχήματα παλαιάς και νέας τεχνολογίας, οικονομικά και πολυτελή, μηχανές μικρού και μεγάλου κυβισμού, αυτοκίνητα Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ., τροχόσπιτα, αγροτικούς ελκυστήρες (τρακτέρ), νταλίκες, επικαθήμενα, ανατρεπόμενες καρότσες, μηχανήματα έργων, φορτωτές, κλαρκ, σκάφη αναψυχής κ.α.
Τις φωτογραφίες τις προμηθευόντουσαν από άλλες αγγελίες
Τις φωτογραφίες των οχημάτων που διέθεταν προς πώληση τις προμηθεύονταν είτε μέσω αναζητήσεων στο διαδίκτυο από ήδη υπάρχουσες αγγελίες εσωτερικού ή εξωτερικού, είτε από προσωπική τους έρευνα, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Κατά τον χρόνο που τα υποψήφια θύματα έρχονταν σε επικοινωνία μαζί τους χρησιμοποιούσαν συνήθως ένα από τα παρακάτω σενάρια:
Επιχειρηματίες και… γονείς
Προσποιούνταν τους καταξιωμένους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες <<στόλου οχημάτων>>, τα οποία συνήθως «δεν είχαν ανάγκη», για να δικαιολογήσουν την πώληση τους σε χαμηλή τιμή.
Προσποιούνταν τους προστατευτικούς γονείς, οι οποίοι δήθεν πωλούσαν όχημα το οποίο χρησιμοποιείται από το παιδί τους σε χαμηλή τιμή, είτε επειδή φοβούνται τροχαίο ατύχημα, (ιδίως σε περιπτώσεις πώλησης μηχανών μεγάλου κυβισμού) είτε επειδή το παιδί τους έχει μετοικήσει ή πρόκειται να μετοικήσει στο εξωτερικό.
Στο συγκεκριμένο σενάριο, συμμετείχε και ο υποτιθέμενος… γιος, ο οποίος και εξηγούσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος.
Προκαταβολή λόγω της… ζήτησης
Αρχικά αποσπούσαν χρηματικό ποσό ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος, την κατοχύρωσή του λόγω της μεγάλης ζήτησής του από έτερους υποψήφιους αγοραστές και τη διαγραφή της αγγελίας πώλησης.
«Ψάρευαν» τους πραγματικούς πωλητές
Για τις περιπτώσεις που κάποιος αγοραστής τους ζητούσε προσωπικά στοιχεία και στοιχεία του οχήματος, εντόπιζαν πραγματικές αγγελίες πώλησης οχημάτων και υποδυόμενοι τους υποψήφιους αγοραστές, εκμαίευαν πληροφορίες και στοιχεία των νόμιμων κατόχων-πωλητών και των οχημάτων τους!