από τον Γιάννη Ντσούνο Το ζήτημα της διεύρυνσης της ΝΔ επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την «κόντρα» μεταξύ Μητσοτάκη και Θεοδωράκη για την ανυπαρξία ή όχι του κόμματος «Ποτάμι», του οποίου ηγείται ο δεύτερος. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια ιδιαίτερα αιχμηρή, αλλά και πραγματική συνάμα, τοποθέτηση ότι στον χώρο του κέντρου, από όπου αντλεί […]
από τον Γιάννη Ντσούνο
Το ζήτημα της διεύρυνσης της ΝΔ επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την «κόντρα» μεταξύ Μητσοτάκη και Θεοδωράκη για την ανυπαρξία ή όχι του κόμματος «Ποτάμι», του οποίου ηγείται ο δεύτερος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια ιδιαίτερα αιχμηρή, αλλά και πραγματική συνάμα, τοποθέτηση ότι στον χώρο του κέντρου, από όπου αντλεί ψήφους το «Ποτάμι», λόγο ύπαρξης και απήχησης στους πολίτες έχει η ΝΔ και επομένως το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης, ιδιαίτερα μετά και την «συγχώνευσή» του με το ΠΑΣΟΚ και την δημιουργία του νέου φορέα του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση αυτή του προέδρου της ΝΔ πυροδότησε εκ νέου την συζήτηση για την διεύρυνση της ΝΔ όχι μόνο προς τα δεξιά της, αλλά και προς το κέντρο.
Εις εκ των αντιπροέδρων του κόμματος και συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα είπε ότι αφενός πήρε πολύ μεγάλη έκταση χωρίς λόγο, αφετέρου ότι η διεύρυνση της ΝΔ προς τον κεντρώο χώρο είναι απαραίτητη.
Και γνωρίζει πολύ καλά γιατί χρησιμοποιεί την λέξη «απαραίτητη» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αφού ήδη υπάρχουν αρκετοί, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορούν τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει υιοθετήσει ακροδεξιά ή ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική σε αρκετά θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας των πολιτών, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και του μεταναστευτικού ζητήματος.
Στο εσωτερικό της ΝΔ οι φωνές που ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει πιο εμφατικά ότι στοχεύει και στους ψηφοφόρους του κέντρου πληθαίνουν, ιδιαίτερα και μετά την κινητικότητα που παρατηρείται στον χώρο της κεντροαριστεράς με την παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδηλώσεις παλαιών, αλλά ενεργών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης.
Στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους κινήσεις προκαλούν «ρωγμές» στο ΚΙΝΑΛ και αυτό έχει αντίκτυπο και στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που θα αναζητήσουν διέξοδο στην αβεβαιότητα και την αστάθεια στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Άλλωστε δεν είναι λίγα τα γαλάζια στελέχη που δηλώνουν ότι είναι «πιο κοντά πολιτικά» στα στελέχη που προέρχονται από το «Ποτάμι» παρά με εκείνα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή το κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου.
Επιπροσθέτως μια προσχώρηση στη ΝΔ στελεχών από το «Ποτάμι» δεν καταγράφει τις ίδιες αντιδράσεις στην βάση του κόμματος με αυτές που θα κατέγραφε η μεταγραφή ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με αυτά τα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς την ονοματολογία και τις αναφορές σε στελέχη και στοχεύει στην βάση και τους πολίτες.
Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της ΝΔ και ο πολιτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη «καλύπτουν» πλήρως τους κεντρώους.
Αρχικά η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η περιστολή των δημοσίων δαπανών, η λειτουργικότητα του δημόσιου τομέα χωρίς απολύσεις και οι επενδύσεις είναι χαρακτηριστικά και των ψηφοφόρων του κέντρου.
Επιπλέον υπάρχει σύμπνοια απόψεων σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα και τα θέματα ασφάλειας και βέβαια κοινός παρονομαστής και για τους δύο χώρους (κέντρο και κεντροδεξιά) αποτελεί το φιλοευρωπαϊκό προφίλ όλων των κομμάτων αυτού του τόξου.
Σημαντικό επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν δυναμική κυβερνησιμότητας (ακόμη και αυτοδύναμα) της ΝΔ, σε αντίθεση με τον αμιγώς κεντρώο χώρο και την σοσιαλδημοκρατία όπου κινείται μακριά από τα ποσοστά των δυο πρώτων κομμάτων και επομένως απέχουν από τον ρόλο του πρωταγωνιστή ή του ρυθμιστή των εξελίξεων.
Υπό αυτό το πρίσμα «ο κύβος ερρίφθη» στην ΝΔ και η διεύρυνση που θα προσπαθήσει να επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αμφίπλευρη.
Και προς τα δεξιά και προς το κέντρο.
Προς τα δεξιά υπάρχει η δεξαμενή των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, αλλά και των απογοητευμένων Νεοδημοκρατών που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή και στο κέντρο υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή του παλιού ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν αυτό με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ξενίζει λίγο, την απάντηση την δίνει κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος στην Alphafreepress:
«Υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα και ξύπνησαν από τις αυταπάτες που τους είχε βάλει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Και αυτοί θα επιλέξουν την ΝΔ».
Βέβαια το κατά πόσο αυτή η άποψη θα μεταφραστεί και σε πραγματικό γεγονός θα περιμένουμε τις εκλογές για να το δούμε…