Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Δύο ώρες στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο ώρες στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια

από τη Φωτεινή Βρύνα Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε. Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής Παρασκευή 9.30 το πρωί, περνώ την εξωτερική είσοδο του  Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια στη Μυτιλήνη, συμμετέχοντας σε κλιμάκιο που επισκέφθηκε το νησί της Μυτιλήνης. Μαζί, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της ΓΓΙΦ, και η εκπρόσωπος […]

από τη Φωτεινή Βρύνα

Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε.

Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής

Παρασκευή 9.30 το πρωί, περνώ την εξωτερική είσοδο του  Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια στη Μυτιλήνη, συμμετέχοντας σε κλιμάκιο που επισκέφθηκε το νησί της Μυτιλήνης.

Μαζί, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της ΓΓΙΦ, και η εκπρόσωπος της Διεθνούς UNICEF για προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

Ήμουν προετοιμασμένη να έρθω αντιμέτωπη με τον ανθρώπινο πόνο, όμως αυτό που είδα ξεπέρασε κάθε φαντασία.

Λυόμενα, κοντέινερ και σκηνές ακόμα και στον ελάχιστο χώρο που έχει μείνει ελεύθερος.

Κάτω από τα λίγα δένδρα περιμένουν καθισμένοι σε παγκάκια και στο χώμα δεκάδες άνθρωποι, να μπορέσουν να πάρουν τα χαρτιά τους, από τα οποία θα εξαρτηθεί το μέλλον τους.

7300 ψυχές όλοι μαζί.

Άντρες μόνοι, γυναίκες μόνες, οικογένειες. Ευάλωτες ομάδες και 157 παιδιά μόνα τους, που είτε έχασαν τους γονείς στον πόλεμο, στο ταξίδι, είτε δε τους γνώρισαν ποτέ.

Την προσοχή τραβά μία τέντα που είναι με ζωγραφιές παιδιών,το ξύλινο τραπέζι, τα παγκάκια κι ένα επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι. Εδώ τα παιδιά παίζουν και ζωγραφίζουν όση ώρα οι γονείς τους ασχολούνται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Εκεί που στέκεσαι με σεβασμό είναι οι εργαζόμενοι σε αυτή τη δομή. Περίμενα να είναι τουλάχιστον αποστασιοποιημένοι – αντ΄αυτού συζητώντας μαζί τους, μου προκάλεσε εντύπωση η ανθρωπιά, η έγνοια τους και το πώς γνώριζαν σχεδόν τις ιστορίες και τα προβλήματα όλων όσων ζούσαν εκεί.

Μιλήσαμε με το Διοικητή του ΚΥΤ θέλοντας να λύσουμε τις απορίες μας γύρω από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με ποιον τρόπο διαχωρίζεται ο πρόσφυγας από τον μετανάστη και ποια είναι τα δικαιώματα του πρόσφυγα; Πρόκειται για τη διαφοροποίηση ανάμεσα στον πρόσφυγα –που πριν κάποια χρόνια τον λέγαμε πολιτικό πρόσφυγα, στον οικονομικό μετανάστη και στον παράνομο μετανάστη.

Συμπερασματικά, τα βασικά ζητήματα είναι:

Η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής από την πλευρά της Τουρκίας.

Η άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και δεν εμπίπτουν στο καθεστώς προστασίας των προσφύγων.

Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων του ασύλου

Η ενίσχυση της φύλαξης και της προστασίας των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας.

Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση και ευρωπαϊκού και εθνικού χρήματος

Παρουσία Μεταφραστών και Μεταφορικών Μέσων στις δομές

Η αλήθεια είναι ότι στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο, οι μεγάλες διακρίσεις μεταξύ των λαών δεν θα είναι πλέον ιδεολογικές, πολιτικές ή οικονομικές. Θα είναι πολιτισμικές.

Η πολυμορφία είναι μια πραγματική συνθήκη του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Αυτό που χρίζει άμεσης ανάγκης είναι η διαμόρφωση νέων κανόνων συνύπαρξης.


 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις