Τέσσερις ιερωμένοι, δύο δικηγόροι και η εταιρεία Πατερικών Μελετών προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για τις νέου τύπου ηλεκτρονικές ταυτότητες. Το 2000 είχε δημιουργηθεί πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα από την σύγκρουση της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Χριστόδουλο, με την τότε κυβέρνηση Σημίτη σχετικά με την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Τώρα, φαίνεται […]
Τέσσερις ιερωμένοι, δύο δικηγόροι και η εταιρεία Πατερικών Μελετών προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για τις νέου τύπου ηλεκτρονικές ταυτότητες.
Το 2000 είχε δημιουργηθεί πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα από την σύγκρουση της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Χριστόδουλο, με την τότε κυβέρνηση Σημίτη σχετικά με την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.
Τώρα, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται το έργο.
Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τις νέες ταυτότητες και το τσιπάκι rfid που θα περιέχουν.
Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων και τον ΑΜΚΑ των πολιτών, την ομάδα αίματος, και άλλα στοιχεία και σύμφωνα με τους προσφεύγοντες προσκρούουν στο Σύνταγμα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι νέες ταυτότητες – Αλλαγές και κόστος
Μάλιστα στην προσφυγή τους επικαλούνται και τον γέροντα Παΐσιο και το κείμενό του «Σημεία των καιρών», υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «RFID chip» των νέων ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των πολιτών, αποτελούν προσωπικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με το πρόσωπο του κάθε πολίτη, ενώ αποθηκεύεται και ελέγχεται κάθε συναλλαγή του είτε με τις δημόσιες είτε με τις ιδιωτικές υπηρεσίες.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι –όπως επισημαίνεται- ότι λόγω του «RFID chip» που περιέχει είναι εφικτός ο εντοπισμός και η γνώση της ακριβούς γεωγραφικού στίγματος της θέσης του κατόχου της ταυτότητας, ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο.
Έτσι, η υπουργική απόφαση επιβάλλει έναν αντισυνταγματικό και παράνομο περιορισμό των δικαιωμάτων σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κινήσεως των πολιτών, περιορισμοί που μπορεί να επιβάλλει μόνο ένα ποινικό δικαστήριο και όχι η πολιτεία, όπως λένε.
Τέλος, σύμφωνα με την προσφυγή, προσβάλλεται και η αρχή της αναλογικότητας, ενώ όπως σημειώνεται θα υπάρχει καταναγκαστική διαδικασία συλλογής, καταχώρησης, αποθήκευσης και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.
ΓΕΛ: Πέφτει σήμερα η αυλαία για τις Πανελλήνιες