Συμβόλαια σκλαβιάς υπογράφουν εργαζόμενοι από γραφείο τοποθέτησης εργατικού δυναμικού, το οποίο τροφοδοτεί με εργαζόμενους επιχειρήσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Το γραφείο, το οποίο εδρεύει στη Λάρνακα και συνεργάζεται κυρίως με ξενοδοχεία στην περιοχή Αμμοχώστου, φέρνει στην Κύπρο εργαζόμενους από το εξωτερικό, κυρίως από την Ελλάδα, και τους εξαναγκάζει να υπογράψουν συμβόλαιο με μισθό 800 ευρώ μεικτά, […]
Συμβόλαια σκλαβιάς υπογράφουν εργαζόμενοι από γραφείο τοποθέτησης εργατικού δυναμικού, το οποίο τροφοδοτεί με εργαζόμενους επιχειρήσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Το γραφείο, το οποίο εδρεύει στη Λάρνακα και συνεργάζεται κυρίως με ξενοδοχεία στην περιοχή Αμμοχώστου, φέρνει στην Κύπρο εργαζόμενους από το εξωτερικό, κυρίως από την Ελλάδα, και τους εξαναγκάζει να υπογράψουν συμβόλαιο με μισθό 800 ευρώ μεικτά, χωρίς άλλα ωφελήματα.
Μάλιστα το συμβόλαιο περιλαμβάνει πρόνοια ότι κατά τους πρώτους δύο μήνες θα τους αποκόπτεται ποσό ύψους 200 ευρώ (100 ευρώ κάθε μήνα), το οποίο θα κατακρατείται ως «εγγύηση» από τον εργοδότη και θα επιστρέφεται μόνο εάν και εφόσον ο εργαζόμενος συμπληρώσει ολόκληρη την περίοδο της εργασίας του. Δηλαδή, εάν ο εργαζόμενος βρει εργασία με καλύτερους όρους και αποφασίσει να πάει σε άλλη δουλειά, χάνει τα 200 ευρώ.
Επίσης το συμβόλαιο περιλαμβάνει πρόνοια ότι από τον πρώτο μισθό του εργαζόμενου θα του αποκόπτεται ποσό ύψους 100 – 200 ευρώ, το οποίο θα το παίρνει το γραφείο για «υπηρεσίες» που τους παρείχε όπως η μεταφορά τους από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο. Αυτό το ποσό δεν επιστρέφεται. Ακόμη αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος παραβιάσει κανόνες του εργοδότη, ο τελευταίος θα έχει το δικαίωμα να τον απολύσει και ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 48 ωρών να εκκενώσει το δωμάτιο στο οποίο διαμένει.
Και φυσικά χάνει και την «εγγυητική» των 200 ευρώ.
Ενήμερο το Υπουργείο
Μάλιστα έγινε γραπτή καταγγελία από την ΠΕΟ, η οποία ζήτησε από το Υπουργείο να την ενημερώσει για αποτελέσματα της έρευνας καθώς και για τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει.
Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται ρητά η αποκοπή από τον μισθό του εργαζόμενου, για τους λόγους οι οποίοι αναφέρονται στο συμβόλαιο το οποίο το γραφείο εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν.
Σημειώνεται η ΠΕΟ σε πρόσφατο υπόμνημά της προς τον Πρόεδρο εισηγήθηκε μεταξύ άλλων νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου το οποίο να κατοχυρώνει υποχρεωτικά ελάχιστα δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις (ελάχιστος μισθός, ωράριο κτλ). Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση.