Του Γιάννη Ντσούνου Ο βουλευτής Κατσιαντώνης, που ενσωματώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θα είναι ο 77ος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένας βουλευτής που δεν άνηκε στη ΝΔ, αλλά σε κόμμα του λεγόμενου κέντρου. Ένας βουλευτής που, όπως η κα Κατερίνα Μάρκου για παράδειγμα, ενστερνίστηκε τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναγκαιότητα των πραγματικών […]
Του Γιάννη Ντσούνου
Ο βουλευτής Κατσιαντώνης, που ενσωματώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θα είναι ο 77ος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένας βουλευτής που δεν άνηκε στη ΝΔ, αλλά σε κόμμα του λεγόμενου κέντρου.
Ένας βουλευτής που, όπως η κα Κατερίνα Μάρκου για παράδειγμα, ενστερνίστηκε τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναγκαιότητα των πραγματικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα και προσχώρησε στην ΝΔ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έως τις επικείμενες εκλογές θα ακολουθήσουν και άλλοι εν ενεργεία βουλευτές που θα επιθυμούν είτε να ενταχθούν στην ΝΔ, είτε να συνεργαστούν με αυτήν.
Παράδειγμα της δεύτερης κατηγορίας ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός, που από το δικό του πολιτικό μετερίζι κάλεσε τους ομοϊδεάτες του σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάγια θέση άλλωστε του προέδρου της ΝΔ είναι οι συνεργασίες, ακόμη και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές, και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει δηλώσει από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος.
Ωστόσο αυτή η αθρόα προσέλευση στη ΝΔ στελεχών και βουλευτών από άλλα κόμματα δημιουργεί, πέρα από τα καλωσορίσματα, και γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε την ΝΔ πιο συμπαγή από ποτέ.
Μια μεγάλη μερίδα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ είναι υπέρ των «πολιτικών ανοιγμάτων» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι όμως θα «ασπαστούν» αυτά που υποστηρίζει η ΝΔ και δεν βλέπουν με καλό μάτι ενδεχόμενους «πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς», δηλαδή προσχώρηση κάποιων στη ΝΔ λόγω της δυναμικής της κυβερνησιμότητας που έχει αναπτύξει δημοσκοπικά.
Όπως σημειώνει στην Alpha freepress γαλάζιο στέλεχος που υποστηρίζει την άποψη αυτή, «η ΝΔ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά πρωτίστως τους ψηφοφόρους και την βάση των άλλων κομμάτων και δευτερευόντως ή και καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις, τους βουλευτές ή τα στελέχη τους».
Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της άποψης το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι οι βουλευτές και τα στελέχη που αποχώρησαν από τους ΑΝΕΛ δεν είναι επιθυμητοί στη ΝΔ. Όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, αυτό που έχει μέγιστη σημασία είναι να μην αλλοιωθούν τα ποιοτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του κόμματος από «προσμίξεις», που απηχούν διαφορετικές απόψεις από την μεγαλύτερη παράταξη στον κεντροδεξιό χώρο.
Παρόμοια είναι και η συζήτηση που έχει ανοίξει για την προσχώρηση στη ΝΔ ή την συνεργασία στελεχών από τα λεγόμενο παλιό ΠΑΣΟΚ, αφού κατά καιρούς έχουν ακουστεί τα ονόματα του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και άλλων υπουργών που συμμετείχαν στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πριν τέσσερα χρόνια. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν φωνές αντίδρασης στο εσωτερικό της ΝΔ, που από την μία κάνουν λόγο για «αλλοίωση» της παράταξης, από την άλλη θεωρούν ότι τέτοιου είδους συνεργασίες δεν θα γίνουν αποδεκτές από την βάση της ΝΔ.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται μια επίσης μεγάλη μερίδα βουλευτών, η οποία υποστηρίζει ότι η διεύρυνση του κόμματος είναι αναγκαία, ακόμη και αν αυτό περιλαμβάνει την προσάρτηση κάποιων στελεχών από άλλα κόμματα.
«Στο χέρι μας είναι να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της παράταξης και να γίνει η ΝΔ το πρώτο κόμμα στην χώρα μας μετά την μεταπολίτευση που θα κάνει ουσιαστική σύνθεση απόψεων και θέσεων. Την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας την διασφαλίζει μόνο η ΝΔ και υπό αυτήν την προϋπόθεση όλοι μπορούν να συνταχθούν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη», λένε οι υποστηρικτές της αμφίπλευρης διεύρυνσης της ΝΔ.
Το βάρος για μια ακόμη φορά πέφτει στην ηγεσία του κόμματος και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγές πολύ κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τις ισορροπίες που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του κόμματός τους και είναι αποφασισμένος να τις διατηρήσει. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να γίνει υποδοχέας «πολιτικών τυχοδιωκτών», ούτε χώρος που θα αναπτύσσονται προσωπικές πολιτικές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ από την στελέχωση των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων έως την στελέχωση του ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές ζήτησε και έχει προσωπική άποψη για κάθε υποψήφιο. Άλλωστε, όπως αναφέρει στενός του συνεργάτης, «είναι εκείνος που πρώτος απέκλεισε ακόμη και στελέχη του βεληνεκούς της Ντόρας Μπακογιάννη, επομένως είναι αδύνατο να παρασυρθεί από υποσχέσεις για μερικές ψήφους».
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις.