Ο Αλεξάντερ Βίνικ γνωστός διεθνώς ως «Mr. Bitcoin», βρέθηκε ξανά ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα. Ο 39χρονος Ρώσος κατηγορείται ότι νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Αυτή τη φορά το Δικαστικό Συμβούλιο επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα των ρωσικών αρχών για την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί στην […]
Ο Αλεξάντερ Βίνικ γνωστός διεθνώς ως «Mr. Bitcoin», βρέθηκε ξανά ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα.
Ο 39χρονος Ρώσος κατηγορείται ότι νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e.
Αυτή τη φορά το Δικαστικό Συμβούλιο επρόκειτο να εξετάσει το αίτημα των ρωσικών αρχών για την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί στην πατρίδα του για κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να διέπραξε εναντίον ρωσικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των Ρώσων, φέρεται να προκάλεσε ζημιά 750 εκατ. ρουβλιών.
Η πρώτη μεταγραφή παγκοσμίως με Bitcoin έγινε στην Τουρκία
Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 30 Ιουλίου, λόγω απουσίας του συνηγόρου του στο εξωτερικό. Στις ερωτήσεις της προέδρου του Συμβουλίου, ο Βίνικ δήλωσε ότι είναι ειδικός τεχνικός σε πληροφοριακά προγράμματα, ενώ η μόνιμη κατοικία του είναι στη Μόσχα.
Ερωτηθείς για το εάν επιθυμεί να εκδοθεί στην πατρίδα του, δεν θέλησε να απαντήσει, παραπέμποντας στην απουσία του δικηγόρου του.
Πριν από λίγες ημέρες, ο «Mr. Bitcoin» είχε εμφανιστεί στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που με διαφορετική σύνθεση τότε γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα των Γάλλων να εκδοθεί στη συγκεκριμένη χώρα, όπου κατηγορείται ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Νέα απέλαση Ρώσου – Δυσαρέσκεια από τη Μόσχα
Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες, αναφέρει το ευρωπαϊκό ένταλμα της Γαλλίας.
Ο Βίνικ άσκησε έφεση κατά της απόφασης έκδοσης στη Γαλλία και η υπόθεση θα εξεταστεί από τον Αρειο Πάγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του 39χρονου στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
«Ναι» του Αρείου Πάγου στην έκδοση του Βινίκ στις ΗΠΑ
Οι ελληνικές δικαστικές αρχές εξάλλου απάντησαν θετικά και στο πρώτο αίτημα έκδοσης των Ρώσων, το οποίο αφορούσε υπόθεση απάτης.
Ο 39χρονος Ρώσος, που συνελήφθη πριν από ένα χρόνο στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του, κρατείται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, ενώ έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αίτημα που σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε.