Πολλά λόγια, λίγα έργα… Έκοψαν συντάξεις και λεηλάτησαν εισοδήματα… όλα τα μνημόνια… Όμως το κόκκινο μνημόνιο, το τελευταίο, πόνεσε γιατί χτύπησε κόσμο κάτω των 700 ευρώ… Κόπηκαν ΕΚΑΣ, επιδόματα, συντάξεις, μπήκαν εισφορές από το πρώτο έως το τελευταίο μνημόνιο. Πρότειναν στην κυβέρνηση στη Βουλή Μητσοτάκης Γεννηματά και Κουτσούμπας με νόμο και τροπολογία να μην […]
Πολλά λόγια, λίγα έργα… Έκοψαν συντάξεις και λεηλάτησαν εισοδήματα… όλα τα μνημόνια… Όμως το κόκκινο μνημόνιο, το τελευταίο, πόνεσε γιατί χτύπησε κόσμο κάτω των 700 ευρώ… Κόπηκαν ΕΚΑΣ, επιδόματα, συντάξεις, μπήκαν εισφορές από το πρώτο έως το τελευταίο μνημόνιο. Πρότειναν στην κυβέρνηση στη Βουλή Μητσοτάκης Γεννηματά και Κουτσούμπας με νόμο και τροπολογία να μην κοπούν οι συντάξεις, αλλά η κυβέρνηση απάντησε «όλα στην ώρα τους!». Αλήθεια από ποιούς θα έπαιρνε άδεια που δεν χρειάζονται τα άλλα κόμματα;
Να δούμε το παζλ των πλούσιων δηλώσεων…
Η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου: «Δεν είναι αναγκαίο δημοσιονομικά, ούτε και διαρθρωτικά. Η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο συν ότι υπεραποδίδουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Αποδεικνύουμε ότι ισχύουν και τα δύο επιχειρήματά μας, καθώς και το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι ισχυρό και υπεραποδίδουμε στους στόχους του 3,5%. Έχουμε τα περιθώρια να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι».
Ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος: «Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα πλησιάσει φέτος το 1,5 δισ. ευρώ, επιτρέποντας να εξεταστεί η μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ήταν ήδη κοντά στα 650 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και θα προσεγγίσει, σε ετήσια βάση, το 1,5 δισ. ευρώ, πάνω από τους δικούς μας στόχους, επιτρέποντας να εξεταστεί όχι μόνο η μη μείωση συντάξεων, αλλά και να υλοποιηθούν φορολογικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις».
Ο επικεφαλής των Οικονομολόγων της Βουλής κ. Κουτεντάκης τονίζει: «Πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς για να εφαρμοστεί το μέτρο αναστολής της περικοπής των συντάξεων. Δεν πρέπει αυτό να γίνει μονομερώς γιατί θα δώσει μια λάθος εικόνα στο διεθνές ακροατήριο Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μια θετική ιστορική στιγμή».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «χρειάζεται προσοχή, σοβαρότητα και συνέπεια στην οικονομική πολιτική ώστε να είναι σαφές στα διεθνή ακροατήρια και τους πολίτες ότι πλέον η χώρα δεν θα κινδυνεύσει να βρεθεί στην κατάσταση του 2010″. Τα πλεονάσματα του 3,5% για μια 5ετία και 2,2% κατά μέσο όρο ως το 2060 είναι διατηρήσιμα», ενώ το μήνυμα που στέλνει είναι ότι «ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να συζητήσει πλέον επί της ουσίας για την επόμενη μέρα και να μην αναλώνεται απλά και μόνο σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Να ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις και θέσεις, αλλά σε κάποια ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει σύνθεση».
Θεανώ Φωτίου: «Εμείς δεν ξεχνάμε την 13η σύνταξη για εμάς είναι όρος και μέλλον. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τις συντάξεις του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι το ελλειμματικό σύστημα που επί σαράντα χρόνια “έβαζε μέσα” 1 δισ. ευρώ το κράτος κάθε χρόνο, πέρυσι όχι μόνο δεν το “έβαλε μέσα”, αλλά υπερπλεόνασε, έβγαλε και παραπάνω. Με τη νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος, αποδείξαμε ότι ένα κράτος μπορεί να εξασφαλίσει τα γηρατειά των ανθρώπων που δούλεψαν, αλλά και όσων δούλεψαν λίγο με την εθνική σύνταξη.
Με ένα σύστημα βιώσιμο, όχι μονίμως ελλειμματικό. Αυτοί προτείνουν ένα ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, αυτή είναι η λογική τους, αυτά που στο τέλος καταρρέουν και οι άνθρωποι μένουν χωρίς σύνταξη, χωρίς τίποτε. Εμείς προτείνουμε ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης και σύνταξης. Οι συντάξεις είναι για εμάς εμβληματικές. Το 2016 ο πρωθυπουργός έδωσε το υπερπλεόνασμα, ως 13η σύνταξη συμβολικά. Εμείς δεν ξεχνάμε την 13η σύνταξη, για εμάς είναι όρος και μέλλον. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τις συντάξεις του ελληνικού λαού».
Λόγια, λόγια… Πράξεις;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Γιώργος Τσίπρας: «Οι ανάγκες μας σε χρηματοδότηση είναι πλήρεις έως το 2022»