Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / “Πυρετός” στο Μαξίμου – Ζάεφ: «Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα»
ΚΟΣΜΟΣ

“Πυρετός” στο Μαξίμου – Ζάεφ: «Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα»

  Στο δεύτερο διάγγελμά του, ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών για το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα από εκείνη που υπέγραψε το καλοκαίρι και απαιτεί από τη χώρα του να αλλάξει το όνομά της σε «Βόρεια Μακεδονία». Τις επόμενες μέρες το στρατόπεδο […]

 

Στο δεύτερο διάγγελμά του, ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών για το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα από εκείνη που υπέγραψε το καλοκαίρι και απαιτεί από τη χώρα του να αλλάξει το όνομά της σε «Βόρεια Μακεδονία».

Τις επόμενες μέρες το στρατόπεδο του «ΝΑΙ» θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των δύο τρίτων στη Βουλή για να μπορέσει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την υιοθέτηση του νέου ονόματος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας αριθμούν συνολικά 71 βουλευτές επί συνόλου 120, εννέα λιγότεροι από τους 80 που χρειάζονται για την κύρωση της συμφωνίας.

Αν δεν συγκεντρωθούν αυτοί οι 80 ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να τηλεφωνήσει στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και να τον συγχαρεί «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Ο προβληματισμός ωστόσο είναι εμφανής στην ελληνική πλευρά. Αν και κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το ΝΑΙ έλαβε άνω του 90%, έστω και στο περιορισμένο εκλογικό σώμα της συμμετοχής του 35%, το υπουργείο Εξωτερικών παραδέχθηκε με επίσημη ανακοίνωση ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι αντιφατικό.

«Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πανηγυρίζει. «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν» σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων προσθέτοντας ότι «τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

Στην περίπτωση που ο κ. Ζάεφ μπλέξει με εκλογές και καθυστερήσεις είναι μάλλον απίθανο να έλθει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία νωρίτερα από τον Απρίλιο.
Το θετικό για το Μαξίμου είναι πως θα καταλαγιάσει το εσωκυβερνητικό μέτωπο και αποτρέπεται προς το παρόν το ενδεχόμενο ρήξης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Άμυνας θα μπορεί να λέει ότι η συμφωνία δεν θα περάσει τελικά από τα Σκόπια και έτσι δεν χρειάζεται και ο ίδιος να συγκρουστεί και να φέρει τη «ρήξη».

Τώρα πλέον δεν έχει για τους Ευρωπαίους και την Ουάσιγκτον τόση σημασία το τι θα κάνει η Αθήνα, αλλά πώς ο κ. Ζάεφ θα καταφέρει να ξεπεράσει την εσωτερική αποδοκιμασία, που εκφράστηκε με την τεράστια αποχή από το δημοψήφισμα. Και υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα εάν και πώς θα επηρεάσει αυτή τη εξέλιξη τις άλλες συζητήσεις που κάνει η Αθήνα με τον διεθνή παράγοντα για την οικονομία και κυρίως τις συντάξεις…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις