Του Πέτρου Καρσιώτη Δύο αστυνομικοί κι ένας 30χρονος γόνος πολιτικής οικογένειας με παρουσία στο παρελθόν στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είναι μεταξύ των εμπλεκομένων στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας κοκαΐνης και κάνναβης, που εξαρθρώθηκε από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας συνελήφθη, ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, ο […]
Του Πέτρου Καρσιώτη
Δύο αστυνομικοί κι ένας 30χρονος γόνος πολιτικής οικογένειας με παρουσία στο παρελθόν στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είναι μεταξύ των εμπλεκομένων στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας κοκαΐνης και κάνναβης, που εξαρθρώθηκε από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.
Ο ένας συνελήφθη, ο άλλος αφέθηκε ελεύθερος
Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, ο οποίος μέχρι πρότινος υπηρετούσε σε κεντρική υπηρεσία ασφαλείας, συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, ενώ ο δεύτερος που υπηρετούσε στα Γρεβενά, περιλαμβάνεται στη δικογραφία αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω και αυτοφώρου.
Από τους έντεκα που μπήκαν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν οι εννέα και οι άλλοι δύο περιλαμβάνονται στη δικογραφία, που υπεβλήθη στον εισαγγελέα.
Διέφυγε αρχηγικό μέλος
Το ηγετικό μέλος αντελήφθη γρήγορα την επιχείρηση που στηνόταν στο σημείο όπου βρισκόταν και κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης και αναζητείται.
Διακίνηση σε Αττική και επαρχία
Το κύκλωμα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούλιο. Πέντε Αλβανοί υπήκοοι και έξι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους και μία γυναίκα με σημαντικό ρόλο, αποθήκευε και διακινούσε ποσότητες πελατών σε συγκεκριμένο πελατολόγιο σε Αττική και δύο πόλεις της επαρχίας.
Αν και οι εμπλεκόμενοι απέφευγαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες για ευνόητους λόγους προτιμώντας το διαδίκτυο για τις επικοινωνίες τους, οσάκις επικοινωνούσαν με κινητά στο όνομα ανύπαρκτων αλλοδαπών, πρόδιδαν τους κωδικούς τους.
Ο «Φώτης», ο «Τόνυ», η «τούρτα», το «βούτυρο», το «κέικ» και τα «σουβλάκια»
Έτσι κάποιοι είχαν τα προσωνύμια «Φώτης» και «Τόνυ», ενώ υπήρχαν και κωδικοί για τα ναρκωτικά. Τα ονόμαζαν «τούρτες», «βούτυρο», «κέικ» ή και… «σουβλάκια»!
Όταν έκαναν παραγγελίες ποσοτήτων τις ανέφεραν με… ευρώ. Για παράδειγμα «ένα δίευρο ένα πεντάευρο».
Σε Αττική, Θεσσαλία, Πελοπόννησο
Η δράση του κυκλώματος προσδιορίζεται κυρίως στην Αττική και σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο.
Ο ρόλος των δύο αστυνομικών με βάση επίσημα στοιχεία
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στέκεται και στην ακριβή εμπλοκή των δύο αστυνομικών, αναφέροντας:
«Όσον αφορά στην εμπλοκή των αστυνομικών, ο συλληφθείς αστυνομικός (Αρχιφύλακας), ο οποίος υπηρετεί στην Αττική, προμηθευόταν και διέθετε ναρκωτικές ουσίες σε διευρυμένο δίκτυο ατόμων, που από κοινού είχαν αναπτύξει τα μέλη της συμμορίας, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός (Αστυφύλακας), ο οποίος υπηρετεί στη Δυτική Μακεδονία, προμηθευόταν μικροποσότητες ναρκωτικών από μέλος της συμμορίας, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ακόμα η μετέπειτα διάθεση τους.
Παρείχαν πληροφορίες για άτομα, αριθμούς αυτοκινήτων
Και οι δύο αστυνομικοί, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, παρείχαν σε μέλη της συμμορίας πληροφορίες υπηρεσιακού χαρακτήρα (στοιχεία ταυτότητας ιδιοκτητών αυτοκινήτων, καταδιωκτικά έγραφα κ.λπ.) για τη διευκόλυνση της δράσης τους”.
Πιστόλια, φυσίγγια και μετρητά
Στο πλαίσιο της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων,:
- ποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
- (5) πυροβόλα όπλα – πιστόλια,
- πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων,
- πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών «SIM»,
- 35.000 ευρώ περίπου,
- διάφορα κοσμήματα, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα.
Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.