Έρχεται “τσουνάμι” πλειστηριασμών – Πρόβλημα και με τα κόκκινα δάνεια

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Έρχεται “τσουνάμι” πλειστηριασμών – Πρόβλημα και με τα κόκκινα δάνεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Περιουσιακά στοιχεία ούτε για δείγμα δεν θα αφήσει η κυβέρνηση, που είχε “σημαία” το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και θα έσκιζε τα μνημόνια Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auctions.gr έχουν αναρτηθεί συνολικά 21.892, με τους 786 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Πλειστηριασμούς ακινήτων προγραμματίζει και η ΑΑΔΕ αρχής γενομένης από σήμερα, ενώ μέσα στο […]

01.11.2018 | 09:25

Περιουσιακά στοιχεία ούτε για δείγμα δεν θα αφήσει η κυβέρνηση, που είχε “σημαία” το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και θα έσκιζε τα μνημόνια

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auctions.gr έχουν αναρτηθεί συνολικά 21.892, με τους 786 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Πλειστηριασμούς ακινήτων προγραμματίζει και η ΑΑΔΕ αρχής γενομένης από σήμερα, ενώ μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνολικά 28 πλειστηριασμοί.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και τον «πονοκέφαλο» της εκπνοής σε δύο μήνες των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη με τους δανειστές, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, να τηρούν επιφυλακτική έως αρνητική στάση και τις τράπεζες να διαμηνύουν «ξεχάστε το με τους σημερινούς όρους».

Όπως έχει γράψει το ΘΕΜΑ οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα προς πλειστηριασμό από τις 150.000 στις 100.000 ευρώ και είναι ζήτημα χρόνου ο πήχης να υποχωρήσει και κάτω από τις 100.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να δούμε να συμβαίνει σε μεγάλη έκταση το 2019.

Η κυβέρνηση με διαρροή στο ΑΠΕ κύκλων του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη αναγνωρίζει ότι «το ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων παραμένει σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης».

«Πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας» πρόσθεταν οι ίδιοι κύκλοι περιγράφοντας τη λογική της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα όμως είναι τεράστιο και με τα “κόκκινα δάνεια”. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα «προβληματικά» δάνεια ανέρχονται σε 88 δις ευρώ και πρέπει να έχουν περιοριστεί τουλάχιστον ως τα 81,5 δις ευρώ στο τέλος του έτους.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να μειωθούν περαιτέρω κατά 25 δις ευρώ στη διάρκεια του 2019 και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση, που αναζητά με το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδας εκείνα τα «εργαλεία», που θα μπορέσουν να λάβουν την έγκριση της Κομισιόν για να «ξεφορτώσουν» τις τράπεζες, πριν «σκάσουν» υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης των «προβληματικών δανείων άγγιζε το 44,3% για το στεγαστικό, το 56,9% για το καταναλωτικό και το 48% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version