Πίσω πάει η κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.
Αν και θεωρείται βέβαιο πως η δεύτερη δόση από τα αναδρομικά για τα «ειδικά μισθολόγια» που έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2015, θα δοθούν εφάπαξ στους δικαιούχους, για την ώρα «παγώνουν» όλα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις.
Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη μείωσης των συντάξεων το 2019 όπως έχει ψηφιστεί, ενώ οι δανειστές ζητούν να περικοπεί το «πακέτο» με τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.
Στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά την περικοπή συντάξεων και την κατάργηση του αφορολόγητου, δηλαδή στο να μην αποφασιστεί η αναστολή της περικοπής και το πάγωμα στην μείωση του αφορολόγητου επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον, πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν έχει ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι οι αποφάσεις για τα δημοσιονομικά είναι θέμα των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα μέτρα του 2019 έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό, είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και να προχωρήσει σε πολιτικές που ωφελούν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου.
Μάλιστα επεσήμανε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα ελευθερωθεί από την προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των μη συνταξιούχων και για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.
«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί με λογικά επιτόκια, να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Έτσι, θα αναπτύξει πολιτικές πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς. Και σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε πως η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων του 2019 και του 2020 κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές δαπάνες και μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ, ο Τζέρι Ράις αναφέρει: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αλλά μπορώ να πω ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους. Σίγουρα έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση λόγω συμφωνίας χρέους κ ταμειακού αποθέματος, επομένως θα μπορούσαμε να επιδείξουμε υπομονή».