Φορολογικές δηλώσεις: Χωριστή φορολογική δήλωση του εισοδήματός του μπορεί να υποβάλλει ο φορολογούμενος και να εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό και ξεχωριστές δόσεις πληρωμής. Αυτό, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα με αίτηση του ενός συζύγου να ζητηθεί ο διαχωρισμός της οφειλής που προκύπτει από την κοινή δήλωση των συζύγων. Ο αρμόδιος προϊστάμενος της […]
Φορολογικές δηλώσεις: Χωριστή φορολογική δήλωση του εισοδήματός του μπορεί να υποβάλλει ο φορολογούμενος και να εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό και ξεχωριστές δόσεις πληρωμής. Αυτό, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα με αίτηση του ενός συζύγου να ζητηθεί ο διαχωρισμός της οφειλής που προκύπτει από την κοινή δήλωση των συζύγων.
Ο αρμόδιος προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας υποχρεούται να του ανακοινώσει με σχετικό έγγραφό του το ποσό αυτής της οφειλής.
Σε περίπτωση που δεν τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος το οποίο να επιβάλλει την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων, ο σύζυγος υποβάλλει κατ’ αρχήν κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του, εφόσον και οι 2 σύζυγοι συναινούν.
Σε περίπτωση διαφωνίας, κρίνεται αναγκαία η υποβολή των χωριστών δηλώσεων.
Ωστόσο αν ένας από τους συζύγους έχει οφειλές ενώ ο άλλος έχει επιστροφή φόρου, τα ποσά συμψηφίζονται στο οικογενειακό εισόδημα.
Σύμφωνα με το Ν.2238/1994 όπως τροποποιήθηκε και ίσχυε μέχρι τις 31/12/2013, οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Κατά την εκκαθάριση, οι φόροι, τα τέλη και οι εισφορές υπολογίζονται χωριστά για τον κάθε σύζυγο. Η ψήφιση και εφαρμογή του ν. 4172/13 δεν επεξέτεινε το ίδιο καθεστώς και στα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης.
Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις που επιτρέπεται το «φορολογικό διαζύγιο»:
Σε περίπτωση που έχει διακοπεί ο έγγαμος βίος ή έχει λήξει το σύμφωνο συμβίωσης.
Σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης
Αν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Σε καθεμία από τις ως άνω περιπτώσεις ο υπόχρεος φέρει το βάρος της απόδειξης, ήτοι υποχρεούται να έχει προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και να έχει προχωρήσει στη σχετική μεταβολή των στοιχείων του (διαχωρισμό ΑΦΜ).