Σάλος έχει ξεσπάσει για ακόμα μία φορά με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο «τσακίζει» τους καθηγητές φυσικής αγωγής – Κλείνουν τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων Υπόμνημα στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Γιώργο Βασιλειάδη έστειλε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α.) Το «αθλητικό νομοσχέδιο» παρουσίασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστήμονες του […]
Σάλος έχει ξεσπάσει για ακόμα μία φορά με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο «τσακίζει» τους καθηγητές φυσικής αγωγής – Κλείνουν τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων
Υπόμνημα στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Γιώργο Βασιλειάδη έστειλε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α.)
Το «αθλητικό νομοσχέδιο» παρουσίασε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστήμονες του αθλητισμού αντιδρούν στην υποβάθμιση των Α.Ε.Ι, που πραγματοποιείται παράλληλα με την αναβάθμιση ιδιωτικών φορέων που θα επιμορφώνουν με σεμιναριακού τύπου μαθήματα.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση που έχει αλλεργία σε κάθε είδους αριστεία, εξισώνει την επιστημονική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κατάρτιση των δυνάμει επαγγελματιών του αθλητισμού, με την πιστοποίηση που θα παραχωρούν στους επιτυχόντες τους ιδιωτικοί φορείς.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο δίνει τα “κλειδιά” στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), αναφορικά με τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος στην προπονητική ποδοσφαίρου, υποβαθμίζοντας ολοκληρωτικά το ρόλο των Πανεπιστημίων.
Στο πλαίσιο της αντίθεσης τους και της προσπάθειας να ενημερώσουν τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και το κοινό, τα Τμήματα ΤΕΦΑΑ εξέδωσαν συλλογικό ψήφισμα ενάντια στο προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, στο οποίο αναπτύσσουν τους λόγους της εναντίωσής τους. Αναδεικνύονται με σημεία, οι “άδικες και αντεπιστημονικές” διατάξεις ενώ θίγονται και τα καίρια χτυπήματα που μπορεί να καταφέρει σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό το εν λόγω νομοσχέδιο εφόσον ψηφιστεί.
Την αντίθεσή της στο νέο σχέδιο νόμου έχει εκφράσει επίσημα και η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Η ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής συντάσσεται με την επιστημονική κοινότητα του αθλητισμού και πραγματοποιεί την Παρασκευή στις 11:00 Συνέντευξη Τύπου στο ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, με σκοπό να ενημερώσει τους επαγγελματίες του χώρου και το κοινό, για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στη δημόσια υγεία και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν εφόσον το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου ψηφιστεί.
Συλλογικό ψήφισμα των Τ.Ε.Φ.Α.Α. ενάντια στο προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο οι κοσμήτορες των Σχολών διαφώνησαν όταν ενημερώθηκαν απ’ τον υφυπουργό, υπονομεύει τη δημόσια υγεία, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νέων μας και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την επίσημη σφραγίδα του κράτους.
Κλείνει για δύο μέρες το Τ.Ε.Φ.Α.Α στα Τρίκαλα
Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα, μετά και την κατάθεσή σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου προχωρά σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στις προτάσεις που κατατέθηκαν.
Για τον λόγο αυτό, σήμερα Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα μάθημα στη Σχολή.
Το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Πολιτισμού για τον Αθλητισμό:
1. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία του Έλληνα πολίτη εισάγοντας το επάγγελμα του «Εκπαιδευτή» με σεμιναριακού τύπου κατάρτιση και δυνητικά μοναδικό προσόν εκείνο του απολυτήριου Δημοτικού.
2. Αγνοεί ότι η άσκηση είναι μια έντονη διατάραξη της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού η οποία, αν δεν γίνει στοχευμένα στηριγμένη σε αμιγώς επιστημονικές αρχές, αντί να βελτιώσει την υγεία ή την απόδοση, θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.
3. Ο «Εκπαιδευτής» σύμφωνα με την πρόταση νόμου θα γυμνάζει, μεταξύ άλλων, παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους, αρκεί να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο δήθεν πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα.
4. Θεωρεί ότι η τετραετής φοίτηση σε πιστοποιημένα από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματα σπουδών των Ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες παράγει επαγγελματίες στο χώρο της άσκησης αντίστοιχου επιπέδου με σεμιναριακού τύπου κατάρτιση ολίγων εβδομάδων από οποιονδήποτε, ακόμη και σε ανθρώπους με απολυτήριο Λυκείου ή και Δημοτικού. Στην ουσία εκχωρούνται δικαιώματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ιδιωτικά ΙΕΚ αμφιβόλου ποιότητας.
5. Μετατρέπει τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μια απλή διοικητική υπηρεσία υπουργείου, σε φορέα εκπαίδευσης, πιστοποίησης και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, οι διοικητικοί υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υποκαθιστούν πανεπιστημιακούς Καθηγητές και Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Πιστεύαμε ότι το κομμάτι της εκπαίδευσης και πιστοποίησης ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο μόλις πρόσφατα νομοθέτησε τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης των πανεπιστημίων.
6. Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα «Προπονητή» με ειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο άθλημα σε πτυχιούχους ιδιωτικών απιστοποίητων Ινστιτούτων και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης οι οποίοι έχουν περατώσει την Ειδίκευση «Προπονητής Αθλημάτων», παρέχοντας το δικαίωμα να εκπαιδεύουν παιδιά χωρίς να έχουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
7. Εκχωρεί αρμοδιότητες του κράτους ή επιστημονικών επαγγελματικών συλλόγων (επαγγελματικά δικαιώματα) σε αθλητικές ομοσπονδίες, η αποστολή των οποίων είναι απλώς η Διοργάνωση Αγώνων και όχι η εκπαίδευση, παρά τις αντίθετες οδηγίες της Επιτροπής Αθέμιτου Ανταγωνισμού και του Συνηγόρου του Πολίτη.
8. Δεν προβλέπει νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των ιδιωτικών χώρων άσκησης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η Υγεία.
Επειδή,
1. Κανείς δεν πάει σε εμπειρικό γιατρό, ούτε στέλνει το παιδί του σε σχολείο με εμπειρικούς «δασκάλους», ενώ όλοι απαιτούν εύκολα να διακρίνουν τα προσόντα ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίες, ιδιαίτερα υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.
2. Η συμμετοχή του Έλληνα πολίτη σε δραστηριότητες Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού είναι δικαίωμα το οποίο συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του πολίτη (Σύνταγμα του 1975, άρθρο 5, παρ. 1) και κάτω από σωστές προϋποθέσεις καταπολεμά το ρατσισμό, τη βία και τις εξαρτήσεις.
3. Η έλλειψη σωματικής άσκησης έχει αναγνωριστεί ως ο τέταρτος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας και ασθενειών στις χώρες υψηλού εισοδήματος ενώ, μόνο στην περιφέρεια της Ευρώπης, ευθύνεται για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους. Πειραματικά δεδομένα συνηγορούν ότι η συστηματική άσκηση αποτελεί θεραπεία για είκοσι έξι διαφορετικές ασθένειες. Η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ως προς τη συνταγογράφηση της άσκησης από τον ΕΟΠΥΥ αποδεικνύει τη σημαντικότητα της άσκησης για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.
4. Tο οικονομικό κόστος της φυσικής αδράνειας στους Έλληνες πολίτες ανέρχεται σε 130-650 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος λόγω των δαπανών για ασθενείς με στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του εντέρου και του μαστού, καθώς και λόγω του κόστους για την αντιμετώπιση ψυχολογικών ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.
5. Ο αθλητικός επιστήμονας (γυμναστής) χρειάζεται γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, γνώσεις ψυχολογίας και κινητικής συμπεριφοράς για να κινητοποιήσει το άτομο να γυμναστεί εφόρου ζωής, γνώσεις παιδαγωγικής και διδακτικής για να μετουσιώσει τη θεωρία σε πράξη, αποτελεσματικά.
6. Η άσκηση πρέπει να παρέχεται σε εξατομικευμένη βάση μετά από αξιολόγηση, με συγκεκριμένη ένταση, διάρκεια και συχνότητα, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση, κατάσταση υγείας, συνθήκες περιβάλλοντος, φύλο, και ηλικία. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις αερόβιας εκγύμνασης και μυϊκής ενδυνάμωσης από παγκόσμιους επιστημονικούς οργανισμούς για να υπάρχει ασφάλεια και να αποφευχθούν τραυματισμοί, κακώσεις και θάνατοι. Έχει αποδειχθεί ότι κάθε μορφή άθλησης-άσκησης, δεν είναι αποτελεσματική αλλά μονάχα εκείνη που είναι κατάλληλα στοχευμένη.
7. Το γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού διδάσκεται στα πανεπιστήμια της χώρας και είναι η έκτη δημοφιλέστερη επιλογή ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους φοιτητές για να εισαχθούν σε πανεπιστημιακή Σχολή. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 60,000 ενεργοί πτυχιούχοι φυσικής αγωγής.
8. Η αθλητική επιστήμη (sport science) των Ελληνικών πανεπιστημίων (ΤΕΦΑΑ) σύμφωνα με τους παγκόσμιους ανεξάρτητους οργανισμούς αξιολόγησης βρίσκεται στην περίοπτη εικοστή θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι πρωτοπόρα στην Ελλάδα ανάμεσα στις γνωστές επιστήμες των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
ΚΑΛΟΥΜΕ Την Κυβέρνηση να αποσύρει τις προτεινόμενες αντισυνταγματικές, αντιεπιστημονικές άδικες και καταχρηστικές διατάξεις του νομοσχεδίου και να κάνει δραστικές μεταβολές των άρθρων του νομοσχεδίου μετά από ουσιαστική διαβούλευση με τις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων της χώρας. Οι μεταβολές των άρθρων του νομοσχεδίου θα πρέπει να ακολουθούν την ισχύουσα νομοθεσία σε σειρά άλλων επαγγελμάτων όπως οι μηχανικοί (ΠΔ 99/2018, ΦΕΚ 187Α/2018), οι ιατροί (A.N. 1565/1939, ΦEK A/16), οι δικηγόροι (ΠΔ 122/2010, ΦΕΚ 200/Α/30-11-2010), οι εκπαιδευτικοί (π.χ., ΦΕΚ 449 /3-4-2007) οι φαρμακοποιοί (ΠΔ 64/2018, ΦΕΚ 124/Α/11-7-2018) κλπ.
ΖΗΤΑΜΕ Την υποστήριξη του ‘Έλληνα πολίτη για ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα υπηρετεί την υγεία, παιδεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας που γέννησε τον Ολυμπισμό.
Το υπόμνημα που έστειλε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α.) στον Αλέξη Τσίπρα και στον Γιώργο Βασιλειάδη: epistoli2018.11.28
Το γραφείο Οργάνωσης & Διοίκησης του πρωθυπουργού ενημέρωσε τον ΣΥ.Π.Φ.Α.Α. πως το υπόμνημα έχει ήδη κοινοποιηθεί στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.
Οι υπογραφές συγκεντρώνονται ΕΔΩ