Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / DW: Όποιος θέλει να μάθει τι σημαίνει απόγνωση, να ρωτήσει τους Έλληνες συνταξιούχους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DW: Όποιος θέλει να μάθει τι σημαίνει απόγνωση, να ρωτήσει τους Έλληνες συνταξιούχους

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περικόψει περισσότερο τις συντάξεις, όμως αυτό δεν βοηθά τους περισσότερους συνταξιούχους, αναφέρει το DLF. Την “αγχωμένη” παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς τις κάλπες σχολιάζει ο ξένος τύπος «Οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να μην έχουν τα προς το ζην», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας. «Όποιος θέλει […]

Αλέξης Τσίπρας Ιθάκη

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περικόψει περισσότερο τις συντάξεις, όμως αυτό δεν βοηθά τους περισσότερους συνταξιούχους, αναφέρει το DLF.

Την “αγχωμένη” παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς τις κάλπες σχολιάζει ο ξένος τύπος

«Οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να μην έχουν τα προς το ζην», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας.

«Όποιος θέλει να μάθει πόσο βαθιά είναι η απόγνωση για την πολιτική περικοπών, πρέπει να ρωτήσει τους Έλληνες συνταξιούχους. Ειδικά στην επαρχία το πρόβλημα είναι μεγάλο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Το γεγονός ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θέλουν να επιβαρύνουν την επόμενη χρονιά ακόμη περισσότερο τους Έλληνες συνταξιούχους, δεν μπορεί να καθησυχάσει πραγματικά τους ηλικιωμένους της χώρας.

Αυτές τις μέρες είδε το φως της δημοσιότητας και μια ολλανδική έρευνα σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες που ζουν κυρίως στην επαρχία δεν μπορούν να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες», συνεχίζει το κείμενο.

Η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα «δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι παραπάνω σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, από μια μικρή ανακούφιση.

Ένα γκράφιτι στην Αθήνα συνοψίζει την ουσία με θλιβερό τρόπο: “Το παρελθόν διαγράφεται λαμπρό”».

Η ολλανδική σχετικά με τη φτώχεια στην ελληνική ύπαιθρο τα χρόνια της κρίσης 

Τα αποτελέσματα της έρευνας Transnational Institut επικαλείται η αυστριακή Der Standard.

«Αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς. Με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα παλεύει εδώ και χρόνια να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές στη χώρα, η οποία από το 2008 με δυσκολία στέκεται στα πόδια της.

Αυτό είχε σαρωτικές συνέπειες, όπως καταδεικνύει η έρευνα του TNI. Κατά συνέπεια η φτώχεια στην ύπαιθρο είναι τόσο υψηλή, που δεν εξασφαλίζεται πλέον η επαρκής πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα. Τρόφιμα υπάρχουν μεν, ωστόσο είναι συχνά εισαγόμενα και άρα ακριβότερα για πολλούς καταναλωτές».

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, περίπου το 40% του αγροτικού πληθυσμού απειλείται από την φτώχεια.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η παροχή και πρόσβαση σε τρόφιμα έχει επιδεινωθεί ενώ η αιτία έγκειται στα μέτρα λιτότητας.

«Όλα αυτά σημαίνουν για ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.To ποσοστό των νοικοκυριών, το οποίο δεν μπορεί να έχει κάθε δεύτερη μέρα κρέας ή ψάρι στο μενού διπλασιάστηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης φτάνοντας το 14%, εκτιμά η μελέτη. Επίσης δεν μπορούν πλέον όλες οι οικογένειες με παιδιά να εξασφαλίσουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.

Ο αριθμός των νοικοκυριών με παιδιά που σε ημερήσια βάση δεν συμπεριλαμβάνουν στο οικογενειακό τραπέζι τροφές με πρωτεΐνες διπλασιάστηκε αγγίζοντας το 9% του πληθυσμού.

Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης ότι στις αγροτικές περιοχές η ανεργία εκτινάχθηκε μέσα σε δέκα χρόνια από το 7% στο 25%, ενώ μόνο μεταξύ 2008 και 2013 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ύπαιθρο μειώθηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο. Η επισιτιστική ανασφάλεια έτσι κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% που κυμαινόταν το 2008 στο 14% το 2016».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις