Στον «πάγο» μπήκε η απόφαση της στρατιωτικής διοίκησης για την απόσπαση του φαντάρου από το 265ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, στον Μανταμάδο της Λέσβου. Ο φαντάρος είχε καταγγείλει την αναγραφή «ρητού» του χιτλερικού Εριχ φον Μάνσταϊν σε τοίχο του στρατοπέδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΚΝΕ, «ύστερα από τη λαϊκή κατακραυγή και το εκτεταμένο […]
Στον «πάγο» μπήκε η απόφαση της στρατιωτικής διοίκησης για την απόσπαση του φαντάρου από το 265ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, στον Μανταμάδο της Λέσβου.
Ο φαντάρος είχε καταγγείλει την αναγραφή «ρητού» του χιτλερικού Εριχ φον Μάνσταϊν σε τοίχο του στρατοπέδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η ΚΝΕ, «ύστερα από τη λαϊκή κατακραυγή και το εκτεταμένο κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόσπαση.
Την απόφαση για την απόσπαση του φαντάρου αποκάλυψαν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Λιάνα Κανέλλη και Θανάσης Παφίλης.
Υπενθυμίζεται ότι σε δική του δήλωση, ο βουλευτής Σταύρος Τάσσος είχε υποστηρίξει ότι «η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες.
Γιατί παρά τις κορώνες περί “μετώπων ενάντια στην Ακροδεξιά”, συνεχώς προσκαλεί ναζιστές βουλευτές σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Επίσης πραγματοποιεί κοινές επισκέψεις μαζί με υπόδικους της Χρυσής Αυγής».
Ο κ. Τάσσος ανέφερε χαρακτήρισε ως ύψιστη πρόκληση την «αναγραφή μιας τέτοιας φράσης στον τοίχο ενός ελληνικού στρατοπέδου».
Η φράση «δίνει τροφή για την ανάπτυξη φασιστικών και άλλων ακροδεξιών αντιλήψεων […]
Αν είναι δυνατόν οι πολιτικοί απόγονοι και οι θαυμαστές ανθελλήνων συνεργατών των ναζί, των ταγματασφαλιτών, των γερμανοτσολιάδων, των κουκουλοφόρων, των μαυραγοριτών, να είναι πατριώτες» είπε καταλήγοντας.
Η απάντηση του ΓΕΣ για το περιστατικό
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διευκρινίζει ότι η απόσπαση του εν λόγω στρατιώτη είχε αποφασιστεί με σκοπό την ενίσχυση της Στρατιωτικής Μουσικής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), για την εορταστική περίοδο.
Έγινε, μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική του ιδιότητα (μουσικοσυνθέτης), το μόνιμο τόπο κατοικίας του (Αθήνα) και την έγγραφη δήλωση επιθυμίας του για μετάθεση στην Αθήνα.
Η συγκεκριμένη απόφαση, προσθέτει το ΓΕΣ, ελήφθη πριν δημιουργηθεί το ζήτημα της επιγραφής στον τοίχο της Μονάδας.
Αλλά και πριν ο στρατιώτης εκδηλώσει προφορικά την επιθυμία του για παραμονή στη νήσο Λέσβο.