Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

10

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / «Ο δρόμος της Ελλάδας προς τις εκλογές περνά από τη “Μακεδονία”» – Μεγάλος ο κίνδυνος για τον πρωθυπουργό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο δρόμος της Ελλάδας προς τις εκλογές περνά από τη “Μακεδονία”» – Μεγάλος ο κίνδυνος για τον πρωθυπουργό

«Γιατί ο δρόμος της Ελλάδας προς τις εκλογές περνά από τη “Μακεδονία”», είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει το Bloomberg Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδεύει προς το “κλείσιμο”, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας καλά θα κάνει να μην πανηγυρίζει. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη, σχολιάζει το Bloomberg και επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών […]

Macedonia NATO

«Γιατί ο δρόμος της Ελλάδας προς τις εκλογές περνά από τη “Μακεδονία”», είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει το Bloomberg

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδεύει προς το “κλείσιμο”, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας καλά θα κάνει να μην πανηγυρίζει.

Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη, σχολιάζει το Bloomberg και επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να κοστίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό την κυβέρνηση, επισπεύδοντας τις πρόωρες εκλογές.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Αναφέρει ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει ο συνασπισμός του κ. Τσίπρα, αλλά επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός εταίρος είναι κάθετα αντίθετος στην χρήση του όρου «Μακεδονία».

«Ο Τσίπρας πιθανότατα θα λάβει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για την επικύρωση, πέραν των ορίων του κυβερνητικού συνασπισμού του, από τη στιγμή που βουλευτές άλλων κομμάτων υποστηρίζουν τη Συμφωνία».

«Όμως ο Πάνος Καμμένος που επανειλημμένα έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η Συμφωνία πάει στη Βουλή για ψηφοφορία, αναμένεται να αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση και να παραιτηθεί από την υπουργική θέση του.

Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό κοινοβούλιο

Ο Καμμένος έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Τσίπρα αν συμβεί αυτό, παρατείνοντας την παραμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία για λίγους μήνες ακόμη. Όμως, η έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μπορεί τελικά να αναγκάσει τον Τσίπρα να κηρύξει πρόωρες εκλογές».

Το δημοσίευμα καταλήγει αναλύοντας γιατί το μακεδονικό είναι σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα. Το Bloomberg επισημαίνει ότι στην προεκλογική του καμπάνια ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να επικαλεστεί την επίλυση της ιστορικής διαμάχης ως ένα από τα επιτεύγματά του, μαζί με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Η κυβέρνησή του θα χρειαζόταν μια νίκη στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι συνομιλίες του 2017 με την Τουρκία απέτυχαν να προχωρήσουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου», σημειώνεται.

Αν η ΠΓΔΜ μπει στο ΝΑΤΟ, η Συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή στην οποία είναι ισχυρή η παρουσία της Ρωσίας, βελτιώνοντας την ασφάλεια. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση Τσίπρα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα πάρει τα εύσημα από τους γείτονές της, καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις