Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να επηρεάσει δεκάδες επιδόματα που δίνονται από τον ΟΑΕΔ Το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που προκηρύσσει ο ΟΑΕΔ, δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Κι αυτό γιατί ο μισθός για τους ωφελούμενους του προγράμματος ανέρχεται σε 495,25 ευρώ τον μήνα για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω, ενώ για τους ωφελούμενους […]
Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να επηρεάσει δεκάδες επιδόματα που δίνονται από τον ΟΑΕΔ
Το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που προκηρύσσει ο ΟΑΕΔ, δεν συνδέεται με τον κατώτατο μισθό.
Κι αυτό γιατί ο μισθός για τους ωφελούμενους του προγράμματος ανέρχεται σε 495,25 ευρώ τον μήνα για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω, ενώ για τους ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών ο μισθός ανέρχεται σε 431,75 ευρώ μηνιαίως.
Όμως, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει με την αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδέσει και τις αποδοχές της κοινωφελούς εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα:
Επίδομα ανεργίας
Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 ευρώ. Για κάθε μέλος της οικογένειας του ανέργου το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.
Ειδική συμπληρωματική παροχή για φορτοεκφορτωτές
Το ύψος του επιδόματος θα είναι ίσο με το γινόμενο που θα έχει ως πολλαπλασιαστή το υπόλοιπο του αριθμού 300 (το σύνολο των ημερησίων επιδομάτων για 12 μήνες) μείον τον αριθμό των ημερών ασφάλισης που εμφανίζει ο ενδιαφερόμενος κατά το προηγούμενο του χρόνου καταβολής της παροχής ημερολογιακό έτος επί του ισχύοντος βασικού ημερησίου επιδόματος ανεργίας, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου.
Εκδοροσφαγείς – Ειδική Επιδότηση λόγω Ανεργίας
Η ειδική επιδότηση λόγω ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λπ όλης της χώρας, οι οποίοι έχουν υπαχθεί με τη διάταξη του άρθρ. 3 παρ. 1 του ν. 2335/95 στην ασφάλιση ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).
Ειδικό Βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων
Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).
Ειδικό Εποχικό Βοήθημα
Δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα.
Συγκεκριμένα αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.
Επίσης σύμφωνα με την διάταξη του Ν. 3762/09 – ΜΕΡΟΣ Β – ΚΕΦ. Α – ΑΡΘΡΟ 14 παρ. 1 (ΦΕΚ 75 Α/15-5-2009) δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης-εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας (άρθρο 325 Α.Κ.).
Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας (Αποφυλακισθέντες)
Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.
Βοήθημα Ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ-τ.Ο.Α.Ε.Ε., τ.Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε.
Δικαιούχοι του παρόντος βοηθήματος ανεργίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ – τ.Ο.Α.Ε..Ε και τ.Ε.Τ.Α.Π.–Μ.Μ.Ε., εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και μετά, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση, έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους ή τυχόν οφειλές τους από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγονται και γνωρίζουν τους όρους της ρύθμισης και δεν λαμβάνουν σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ., το ΝΑΤ. ή το Δημόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής, καθώς επίσης και έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, δηλαδή την από 1.1.2011 εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ.(Υ.Α Φ.80000/8285/253/2013 ΦΕΚ 705/Β΄/ 28.03.2013 και Υ.Α. Φ. 10035/οικ.1239/63, ΦΕΚ 290/Β’/10.02.2014)
Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων – ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τέως ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών)
Γενικά δικαιούχοι του παρόντος βοηθήματος ανεργίας είναι οι αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενοι, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ – τέως ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), εφόσον έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 όπως ισχύει, δηλαδή την από 1.1.2011 εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ.
Επίδομα Μακροχρόνια Ανέργων
Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.
α. Τακτική Επιδότηση Ανεργίας εντός Ε.Ε.
Τακτική Επιδότηση Ανεργίας σε διακινούμενους εντός Ε.Ε.
β. Μεταφορά Τακτικής Επιδότησης Ανεργίας για τρεις μήνες σε έτερο κράτος – μέλος
γ. Διακινούμενοι εντός Ε.Ε. ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε., Ε.Τ.Α.Α. και Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε.
Επίδομα γάμου
Αναμένεται αύξηση του καθώς οι εργαζόμενοι εισπράττουν το 10% του μισθού τους. Όσοι μέχρι τώρα παίρνουν τον κατώτατο, θα δουν αύξηση.
Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας
Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στις εργαζόμενες μητέρες, ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας διάρκειας έως έξι μήνες, σύμφωνα με το ΚΕΦ Β. της με αριθμ. 33891/606/08 Υ.Α., η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 142 του ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α/3-4-2008).
Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας του Εργοδότη
Η πληρωμή ανεξόφλητων λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι τριών μηνών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εμπίπτει στο χρονικό διάστημα έξι μηνών που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον εκδοθεί απόφαση που κηρύσσει τον εργοδότη σε πτώχευση ή από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία ιδιωτικής ασφάλισης, υπουργικής απόφασης περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή από τη δημοσίευση της απόφασης, με την οποία τίθεται σε εκκαθάριση ο εργοδότης ή διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν δικαιολογείται η έναρξη διαδικασίας πτωχεύσεως.
Παράλληλα, μία σειρά προγραμμάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα επηρεαστούν και έτσι οι αποδοχές των προγραμμάτων θα αυξηθούν.
Μεταξύ αυτών, είναι προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, επιδότησης επιχειρήσεων, κατάρτισης και μαθητείας.