Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ένταση και σκληρές αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και σκληρές αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεδρίαση, διακόπηκε για λίγα λεπτά εξαιτίας της έντασης μεταξύ των βουλευτών. “Η σημερινή αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, […]

Επιτροπή-Εξωτερικών-Υποθέσεων.j

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνεδρίαση, διακόπηκε για λίγα λεπτά εξαιτίας της έντασης μεταξύ των βουλευτών.

“Η σημερινή αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε.

Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής”, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε τρία αιτήματα από πλευράς της ΝΔ. Πρώτον να δοθεί το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ με τις αλλαγές σε αυτό.

Δεύτερον να δοθεί η επιστολή παραίτησης του Νίκο Κοτζιά και να κληθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επίσης την κατάθεση του Συντάγματος της πΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά, καθώς και τη ρηματική διακοίνωση. Μάλιστα τα έθεσε ως προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε κομπίνα το γεγονός ότι ψηφίζεται χωριστά το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή».

Αυτό τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ μίλησε για διαδικαστικά κόλπα και ζήτησε το κείμενο του τροποποιημένου συντάγματος των Σκοπίων. Διαφώνησε με την κλήση Κοτζιά διότι η ευθύνη συμφωνίας είναι συνολικά της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κέντρου είπε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στη χρήση και μόνο του όρου Μακεδονία. «Γι’ αυτό το παλιόχαρτο έχει διαλυθεί αυτή τη στιγμή ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Καταλαβαίνετε τι θα κληθούμε να ψηφίσουμε;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Σαρίδης.

Οι ενστάσεις Καμμένου

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση.

Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ως προς τη ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της.

Στη θέση του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου παρίσταται ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά δεν θα μετέχει στο τέλος της συνεδρίασης, δηλαδή, δεν θα είναι στην ψηφοφορία, διότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπηση του κόμματος. «Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση και για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συζήτηση στην Επιτροπή θα διαρκέσει δύο ημέρες και άλλες δύο μέρες η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η διακοπή της συνεδρίασης

Υψηλοί τόνοι και έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, να διακόψει για λίγα λεπτά την συνεδρίαση.

Αφορμή ήταν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, όσο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν την διαδικασία συζήτησης.

Η ένταση ξεκίνησε με τον κ. Κασιδιάρη να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού και του συντάγματος ως προς την σύνθεση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι αλλοιώνεται και νοθεύεται η σύνθεσή της με παράνομα μέσα, με την «άκυρη» διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Δανέλη και Γιώργου Μαυρωτά – και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παράβαση καθήκοντος.

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, που τόνισε την ανάγκη «να κρατηθεί ένα πλαίσιο συνταγματικής νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να μην παρασυρθούν από τους υβριστές και υμνητές του Γκαίμπελς». Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, που ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων όσο και οι τροποποιήσεις του συντάγματος που ψηφίστηκαν από τη γείτονα χώρα, ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα κατατεθούν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ξυδάκης αντέτεινε ότι δόθηκε μία σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με επιστολές.

«Ας μην κάνουμε δικολαβία σε αυτήν την κορυφαία ιστορική στιγμή. Πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές και πολιτικές μας ευθύνες», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις