Αρχαιοελληνικά σύμβολα, σήματα, βιβλία: Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αρχαιοελληνικά σύμβολα, σήματα, βιβλία: Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μετά από μήνες άγριων αντιπαραθέσεων, σκληρών μαχών, επεισοδίων και συζητήσεων “φωτιά”, κυρώθηκε τελικά με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι ξεκλείδωσαν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «βόρεια Μακεδονία» και την υλοποίηση της αναθεώρησης του Συντάγματος στη γειτονική χώρα. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, το μεσημέρι υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των […]

26.01.2019 | 08:53

Μετά από μήνες άγριων αντιπαραθέσεων, σκληρών μαχών, επεισοδίων και συζητήσεων “φωτιά”, κυρώθηκε τελικά με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι ξεκλείδωσαν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «βόρεια Μακεδονία» και την υλοποίηση της αναθεώρησης του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, το μεσημέρι υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα, σε tweet του έγραψε:

«Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας».

Ωστόσο μένει ένα ακόμα βήμα για να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της έντασης μεταξύ των δυο χωρών που άνοιξε το 1991 μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Και αυτό το βήμα είναι η κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών καθαρογραφεί, θα επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας με ρηματική διακοίνωση.

Αμέσως μετά θα ενημερωθεί επίσημα το ΝΑΤΟ για την κύρωση της Συμφωνίας και θα υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής. Στη συνέχεια το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα αποσταλεί στα κράτη μέλη για να κυρωθεί.

Μετά και από αυτή την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ και το νέο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που πήρε το «πράσινο φως» από τους βουλευτές πριν την ψηφοφορία στην ελληνική βουλή.

Για να αρχίσουν στα κρατικά έγγραφα και κτίρια της γείτονος να αναγράφεται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», πρέπει να κυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η συνθήκη των Πρεσπών.

Ήδη στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η ονομασία της πΓΔΜ άρχισε ήδη να αλλάζει από «Macedonia» σε «North Macedonia».

Στη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά του νυν και των πρώην Ισραηλινών πρεσβευτών στα Σκόπια, η ονομασία της χώρας έχει αλλαχθεί σε “North Macedonia” και η χώρα καταχωρήθηκε υπό το γράμμα «N» (=North Macedonia).

Ενημέρωση διεθνών οργανισμών και άνοιγμα πρεσβειών

Το επόμενο βήμα είναι η επίσημη ενημέρωση των διεθνών οργανισμών για την αλλαγή του ονόματος ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και τα ενταξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξει ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια και πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, θα ανοίξουν και προξενεία σε Μπίτολα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Τα αρχαιοελληνικά σύμβολα

Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας τότε θα δοθεί ένα περιθώριο 6 μηνών στην πΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλπ. Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της πΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Τα βιβλία και τα εμπορικά σήματα

Για το θέμα των σχολικών βιβλίων έχει ήδη δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας από ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε. Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης με αναφορά στην Μακεδονία. Ωστόσο, θα υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις της πΓΔΜ.

Exit mobile version