Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Liberation: Γιατί αισθάνεται κανείς ένα αίσθημα γελοιότητας, βλέποντας ξεπερασμένους δικτάτορες;
ΚΟΣΜΟΣ

Liberation: Γιατί αισθάνεται κανείς ένα αίσθημα γελοιότητας, βλέποντας ξεπερασμένους δικτάτορες;

Δριμεία επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εξαπολύουν, με άρθρο τους στη Liberation, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας, Διονύσιος Ντερβί-Μπουρνιά. Ο πρώην οικολόγος ευρωβουλευτής και πρωταγωνιστής του Μάη του ’68 και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Orchestre Franco-Grec κάνουν […]

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δριμεία επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εξαπολύουν, με άρθρο τους στη Liberation, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας, Διονύσιος Ντερβί-Μπουρνιά.

Ο πρώην οικολόγος ευρωβουλευτής και πρωταγωνιστής του Μάη του ’68 και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Orchestre Franco-Grec κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για «ένα κακοστημένο γουέστερν», στο οποίο «οι αξιωματικοί βρίσκονται στο έλεος του πρώτου τυχόντα που θα αποφασίσει να γίνει κυνηγός κεφαλών».

Πρόκειται για πραξικοπηματίες, όπως υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν;

“Οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν κανένα αξιόπιστο στοιχείο έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα, έπειτα από μια δικαστική οδύσσεια, στο τέλος της οποίας οι αξιωματικοί όχι μόνο απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία, αλλά τους χορηγήθηκε και πολιτικό άσυλο, λόγω των κινδύνων για τη ζωή τους από μία έκδοση».

Οι δύο αρθρογράφοι υπενθυμίζουν τη δριμεία φραστική επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφο του France 2, ο οποίος «τόλμησε» να τον ρωτήσει για τις καταγγελλόμενες σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με την ισλαμική τρομοκρατία.

«Μια τέτοια φραστική βία δεν προκάλεσε κατάπληξη, αφού είναι γνωστή η απαξίωση του Τούρκου προέδρου για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Να εκπλαγεί λοιπόν κανείς τώρα, που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επικήρυξε τους αξιωματικούς, λίγο πριν ο Τσίπρας φθάσει στην Άγκυρα; Κι έτσι τώρα, όπως σ’ ένα κακοστημένο γουέστερν, οι αξιωματικοί βρίσκονται στο έλεος του πρώτου τυχόντα που θα αποφασίσει να γίνει κυνηγός κεφαλών».

Αποτέλεσμα εικόνας για ERDOGAN ATHENS

«Μέσα σε ποιο πλαίσιο εξαπολύει ο κ. Ερντογάν ένα τέτοιο ανθρωποκυνηγητό σε ευρωπαϊκό έδαφος; Θα ήταν ευφημισμός να πει κανείς ότι οι Έλληνες αντιδρούσαν πάντα συγκρατημένα απέναντι στις προκλήσεις του γείτονά τους: χρειάστηκαν δύο μακρά έτη, για να καταγγείλει δειλά ο κ. Τσίπρας τις προτάσεις του Τούρκου προέδρου, που υποστήριξε κατ’ επανάληψη ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις για την έκδοση των αξιωματικών.

Υπόσχεση που, αν είχε υλοποιηθεί, θα ήταν αντισυνταγματική, αφού μόνο η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να λάβει.

Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, τη Νέα Δημοκρατία, ο αντιπρόεδρος της οποίας δεν είχε διστάσει στο παρελθόν να χαρακτηρίσει “προδότες” όσους ήθελαν να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Μακεδονία, άργησε να καταγγείλει αυτή την ξένη, αλλά πραγματική, παρέμβαση.

Γιατί αισθάνεται κανείς ένα αίσθημα γελοιότητας, βλέποντας ξεπερασμένους δικτάτορες;

Διότι άπαξ και τελειώσει η ταινία εμφανίζονται όπως είναι: αξιοθρήνητοι όπως επικίνδυνα παιδάρια περιβεβλημένα την παντοδυναμία τους».

«Ο κ. Ερντογάν νομίζει ότι είναι παντοδύναμος και φαντάζεται ότι όλα του επιτρέπονται. Οι προσβολές προς τον επισκέπτη Έλληνα πρωθυπουργό είναι το ορντέβρ. Το κυρίως πιάτο είναι να καταφέρει ένα νέο πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντάς τα με τον πιο αδύναμο κρίκο της, την καταματωμένη από δέκα χρόνια λιτότητας Ελλάδα. Το τουρκικό καθεστώς φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί ατιμωρητί.

Η δημοκρατία μας διαθέτει τη σοφία να μη θέλει να επιβάλει την εξαγωγή της πάση θυσία. Θα αποδεχθεί την εισαγωγή της βαρβαρότητας στα εδάφη της; Τι χρειάζεται πλέον για να αντιδράσουμε σ’ αυτές τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις; Αν επρόκειτο για οκτώ καλλιτέχνες ή διανοούμενους που θα τους είχαν επικηρύξει, δεν θα τελείωναν οι συζητήσεις. Δυστυχώς, εν προκειμένω πρόκειται για οκτώ δημοκράτες στρατιωτικούς και η σπουδή των ΜΜΕ κινδυνεύει να είναι αργή. Η Ελλάδα δεν μπορεί πια να τους προστατέψει. Τι σκοπεύει να κάνει η Ευρώπη;» καταλήγουν οι συγγραφείς του άρθρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις